Nye PFAS-undersøgelser: Nu må borgere i Thyborøn igen spise egne afgrøder

Lemvig Kommune har fået lavet flere jordprøver, og nu kan borgerne igen sætte tænderne i hjemmedyrkede afgrøder, dog med få forholdsregler.

I februar gjorde man et stort et PFAS-fund i den nordligste del ved Banegravssøen syd for Thyborøn.
I februar gjorde man et stort et PFAS-fund i den nordligste del ved Banegravssøen syd for Thyborøn.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Fødevarestyrelsen lemper nu på anbefalingerne til borgerne i Thyborøn, der igen må spise afgrøder fra egne haver, såfremt de er vandet med drikkevand og bliver skyllet grundigt, inden de kommer i munden.

Det oplyser Lemvig Kommune i en pressemeddelelse.

Tidligere blev det anbefalet, at borgerne i bestemte områder i byen skulle holde sig fra hjemmedyrkede afgrøder fra jorden, på grund af fund af de svært nedbrydelige PFAS-stoffer. 

Men nu er der taget flere prøver af blandt andet selve jorden i byen, og de har vist, at den lever op til jordkvalitetskravene.

- Vi lægger os op ad Styrelsen for Patientsikkerheds anbefalinger, og de siger, at når der ikke er mere i jorden end det her, så kan man godt spise sine afgrøder, hvis de er vandet med drikkevand og skyllet grundigt. Man skal fortsat ikke vande med drænvandet, siger direktør for Teknik og Miljøafdelingen i kommunen, Claus Borg, til TV MIDTVEST.

De tidligere anbefalinger om ikke at spise afgrøderne har været gældende for den sydlige del af byen, mens de nye anbefalinger gælder hele Thyborøn.

Det var prøver af drænsystemet i den sydlige del af byen, der blandt andet lå til grund for de tidligere anbefalinger. 

Teknik- og Miljødirektøren oplyser, at der er taget to slags nye prøver. Det er henholdsvis af drænsystemet i den anden del af byen samt prøver af jordsøljen i begge dele af byen.

Undgå direkte kontakt med havskum

Heller ikke fund af PFAS i skum fra Vesterhavet ud fra Thyborøn betyder, at afgrøder, der er vandet med drikkevand, ikke må spises. 

Men de skal dog skylles grundigt først, understreges det i pressemeddelelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at en ”eventuel sundhedsrisiko ved øget PFAS indhold i havskum er begrænset, da PFAS primært optages i kroppen ved indtag (for eksempel gennem mad og drikke) og i meget begrænset grad ved optagelse gennem huden.”

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det dog, at man ”undgår direkte kontakt med havskummet, imens der pågår yderligere undersøgelser af fundet”, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Leder stadig efter kilden til forurening

Lemvig Kommune arbejder fortsat på at finde kilden til PFAS-forureningen flere steder i området.

- Vi fortsætter med at tage flere prøver og er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed og Miljøstyrelsen om fundet af blandt andet PFAS i skum fra Vesterhavet, siger Claus Borg.

Udover Lemvig Kommune er også Region Midtjylland i gang med tage yderligere prøver i området.

Anbefalingen om ikke at spise vildt fra Harboøre Tange står stadig ved magt, ligesom bade- og fiskeriforbuddene i Thyborøn Fjorde også stadig gælder.