Slut med raketter i baghaven: Stor opbakning til skærpede regler om nytårskrudt

40 procent af de adspurgte ser gerne, at det kun er professionelle fyrværkere, der må affyre krudt nytårsaften.

Ifølge en analyse fra Coop vil flere og flere danskere gerne have det forbudt for private at affyre nytårskrudt.
Ifølge en analyse fra Coop vil flere og flere danskere gerne have det forbudt for private at affyre nytårskrudt.
Foto: Mads Claus Ramussen / Ritzau Scanpix

Nytåret nærmer sig med hastige skridt og fra i dag starter de eneste seks på året, hvor det er lovligt at fyre fyrværkeri af.

Men en ny undersøgelse lavet af Coop Analyse viser, at flere danskere gerne ser, at der kommer skærpede regler omkring affyring af nytårskrudt.

I undersøgelsen svarer 40 procent, at de er helt eller delvist enige i udsagnet ”Danmark bør indføre forbud mod privat affyring af fyrværkeri, så det alene er professionelle fyrværkere, der på udvalgte steder tænder krudtet nytårsaften”.

- Jeg er overrasket over, at så mange synes, at det er en god ide, at det kun er professionelle, der tager sig af fyrværkeriet i stedet for private. Det er i hvert fald noget, vi kommer til at holde øje med de kommende år, siger Coops analysechef Lars Aarup til resultatet.

Det er især kvinderne, der vil have det forbudt for private at fyre krudt af. Her svarer 47 procent at de er helt eller delvist enige. For mændene er det kun 33 procent.

- I dag er der lidt mere omtanke for miljø og lidt mere på, hvad det egentlig er vi bruger vores penge på, siger Lars Aarup fra Coop Analyse.

- Hvis vi tænker til bage til nytåret i år 2000, så var nattehimlen jo oplyst i flere timer, som var det dagslys. Men det er som om, at den ånd, der var dengang – den har vi ikke i dag, siger han.

Bruger færre penge på fyrværkeri

Og samtidig med at flere vil have skærpet reglerne, er der også flere, der helt undlader at købe nytårskrudt. Det viser en ny analyse fra Dans Erhverv.

Analysen viser, at danskerne forventes at bruge ca. 400 millioner kroner på fyrværkeri til nytårsaften i år. Det er et lille fald på fire procent siden sidste år, hvor tallet var 415 miollioner kroner.

Men ifølge chefkonsulent i Dansk Erhverv Michael Ostenfeld kan analysen give et lidt forvrænget billede:

- En ting er jo, hvad man siger i vores undersøgelse. Men når man først står nede i butikken, og der er et sæt, som koster et par hundrede ekstra, er der en tendens til at bruger lidt ekstra, siger Michael Ostenfeld fra Dansk Erhverv.

Ligesom sidste år er det lige i underkanten af hver tredje husstand i Danmark, der køber fyrværkeri. Dem, der køber fyrværkeri, forventer dog at bruge færre penge i år end de gjorde i 2018.