Fra i dag må du teste nytårskrudtet: Har du styr på reglerne?

Det er kun i en kort periode, du må bruge fyrværkeri, og der er mange regler, som skal overholdes. Her kan du få et overblik.

Flot ser det ud, men fyrværkeri kan også være farligt, og derfor er der nogle regler, som skal overholdes. Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Nytårsaften ville ikke helt være det samme uden fyrværkeriet, og fra i dag må du faktisk begynde at fyre krudtet af.

Læs også Børn kommer til skade ved fyrværkeriets lunte

Danske butikker må sælge fyrværkeri fra 15. december til 31. december, og ifølge loven må nytårskrudt anvendes i perioden fra den 27. december til den 1. januar. Men selv om du fyrer krudtet af inden for den tilladte periode, så er der også et par andre regler, der skal overholdes. Dem kan du få et overblik over her.

Fyrværkeriet skal være godkendt

Hvis dit fyrværkeri ikke er CE-mærket, er det ikke lovligt i Danmark. Derudover er det vigtigt, at der medfølger en brugsanvisning på dansk, som angiver hvilken sikkerhedsafstand man skal have til fyrværkeriet.

Du kan tjekke via Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, om det fyrværkeri, du har købt, er lovligt. Du kan søge efter dit fyrværkeri via linket her.

Køb dit fyrværkeri i Danmark

Som forbruger må du ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet, med hjem til Danmark.

Du må heller ikke via internettet købe fyrværkeri til levering fra udlandet. Det betyder altså, at fyrværkeri, der er købt lovligt i udlandet - og som måske er CE-mærket - ikke kan fyres lovligt af i Danmark.

Overhold sikkerhedsafstandene

Fyrværkeri må ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag. Samme afstandskrav gælder i forhold til andet let antændeligt. Ved affyring af raketter er afstandskravet 200 meter. Desuden må raketter ikke anvendes nærmere end 10 meter fra en bygningsåbning, for eksempel vinduer eller døre.

I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.

Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.

Når du har sørget for, at alt omkring fyrværkeriet er lovligt, så husk også at passe på dig selv - for eksempel ved at følge de fem fyrværkeriråd:

De fem fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller

Dette råd er det allervigtigste! Desværre havde kun 10 procent af de alvorligt tilskadekomne i nytåret 2016/17 beskyttelsesbriller på. Lige meget om du selv fyrer af eller bare er tilskuer, er det vigtigt at bære beskyttelsesbriller. Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer af skader fra fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Hver fjerde får øjenskader, og en del af skaderne rammer tilskuerne.

 

2. Brug aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri kan eksplodere op i hovedet på dig. Derfor skal du kun anvende lovligt fyrværkeri. Lovligt fyrværkeri har et CE-mærke. Hvis ikke det har et CE-mærke, er fyrværkeriet ulovligt, og du må ikke anvende det. Derudover skal der medfølge en brugsvejledning på dansk, som angiver sikkerhedsafstanden til fyrværkeriet. Du må ikke indføre fyrværkeri til Danmark – altså tage fyrværkeri, du har købt i udlandet, med hjem til Danmark. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.
 

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

1 ud af 4 fyrværkeriskader er håndskader. Fingre eller hele hånden kan blive sprængt sammen med skytset. Du skal behandle fyrværkeriet som brugsanvisningen anbefaler – sæt raketten i en holder, sørg for at batteriet står godt fast og lad solene ligge, mens du tænder. Hvis du holder tændt fyrværkeri i hånden, kan det nemt blive det sidste, du bruger den til.
 

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

Det er vigtigt, at du ikke læner dig ind over fyrværkeriet, når du tænder det. Sørg for at have en tændpind, der ikke går ud, når det blæser og hold sikkerhedsafstanden, når fyrværkeriet er antændt. På alt godkendt fyrværkeri kan du læse, hvilken sikkerhedsafstand du skal holde til fyrværkeriet.

 

5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Man kan ikke stole på en fuser! Den har én gang bevist, at der er noget galt, og så skal du være på vagt. Den kan gå af, når du mindst venter det. Lad den ligge i første omgang. Senere skal du sørge for, at den bliver fjernet, så der ikke er en anden, der kommer til skade. Brug evt. en skovl og en spand.

Kilde: fyrvaerkeri.dk

Læs også Socialdemokrater vil indføre zoner hvor fyrværkeri forbydes