Sådan kan denne sten redde miljøet

Miljøminister Esben Lunde Larsen smed i dag sten i Limfjorden. Det skal hjælpe miljøet.

Det kræver ikke altid en hel masse at løse de største problemer. Det viste sig i dag, da Miljøminister Esben Lunde Larsen satte sig ind i en gravko og smed den første sten i Limfjorden.

Stenen er den første af en lang række sten, der skal danne et stenrev, og dermed løse en af de største miljømæssige udfordringer i Danmark.

Miljøminister Esben Lunde Larsen fik æren af at smide den første sten i vandet. 
Miljøminister Esben Lunde Larsen fik æren af at smide den første sten i vandet. 
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Problemet er de mange næringsstoffer, som skylles ud i vandet og dræner Limfjorden for ilt.  Her kan stenene være med til at give miljøet en hjælpende hånd. Når stenene ligger i vandet, dannes der nemlig et naturligt rev med makroalger, der skal give nyt liv til fjorden.

- Der skulle gerne blive flere algeplanter og lignende, så de får en positiv virkning. Simpelthen at give et sundere miljø i vandet, samtidigt med at vi stadig kan have aktiv landbrugsdrift rundt om,  fortæller en begejstret Esben Lunde Larsen til TV MIDTVEST.

Så galt kan det komme til at se ud, hvis fjorden rammes af iltsvind.
Så galt kan det komme til at se ud, hvis fjorden rammes af iltsvind.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Sten fra landbruget

Stenene kommer fra landbruget fra overalt i Midt- og Vestjylland. Det er marksten, som landmændene finder i deres landbrugsjord, og som derfor skal flyttes, så de ikke risikerer at skade de store maskiner, som bliver brugt på markerne. 

Stenen blev sammen med en masse andre kastet i Limfjorden ved Livø.

Projektet er finansieret gennem regeringens landbrugspakke, og der er i alt afsat 20,4 millioner til projektet. Det skal løbe over de næste fem år.