Hånddesinfektion kaldes tilbage: Der er ingen dokumenteret effekt

Firmaet Nowocoat skal omgående trække sin hånddesinfektion tilbage fra hylderne. Effekten kan ikke påvises, lyder det fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har påbudt virksomheden Nowocoat at tilbagekalde deres hånddesinfektionsprodukt, da det ikke kan dokumenteres at virke efter hensigten.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Derfor er Nowocoat nu blevet bedt om at udsende et tilbagekaldelsesbrev til alle forhandlere og indkøbere, som har købt produktet "Hånd Desinfektion - Refill". 

Produktet er blandt andet blevet stillet til rådighed for handlende kunder i dagligvarebutikkerne Meny, Spar, Bilka, Føtex og Rema 1000.

'Virker indenfor 10 sekunder'

Ifølge Miljøstyrelsen har Nowocoat ikke fremsendt fyldestgørende dokumentation for, at desinfektionsmidlet virker mod bakterier og virus.

Miljøstyrelsen fortalte torsdag til TV MIDTVEST, at Nowocoat har vildledt køberne i markedsføringen af produktet, ligesom at professor i mikrobiologi Niels Høiby fra Rigshospitalet allerede såede tvivl om virkningen af hånddesinfektionen for halvanden uge siden. Det er netop professorens advarsel, der har fået Miljøstyrelsen til at gå videre med sagen. 

Nowocoat har ellers forsikret om desinfektionsmidlets virkning i følgende vendinger: 

"Hånddesinfektionen fjerner bakterier og vira samt forebygger smittespredning. For at opnå den mest optimale effekt skal hænderne være våde i cirka 10 sekunder, inden det naturligt fordamper. Virker op til 2-4 timer."

Miljøstyrelsen har nu pålagt Nowocoat et forbud mod at sælge produktet med denne varedeklaration, indtil effekten kan dokumenteres.

Kunder kunne købe midlet i Matas

Nowocoat har også solgt hånddesinfektionen til en række detailkæder, der har solgt det videre til deres kunder. 

Det gælder blandt andet i Matas, hvor kunderne indtil i mandags har kunnet købe fem liter af hånddesinfektionen for 500 kroner.

Også flere Spar-butikker og T-hansen har forhandlet produktet.