Matas: Vi fjernede hånddesinfektionsmidlet allerede i mandags

Matas har allerede taget omstridt hånddesinfektionsmiddel af hylderne. Dagrofa følger trop og fjerner produktet hurtigst muligt.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har påbudt virksomheden Nowocoat at tilbagekalde deres hånddesinfektionsprodukt, da det ikke kan dokumenteres at virke efter hensigten.

Derfor er Nowocoat nu blevet bedt om at udsende et tilbagekaldelsesbrev til alle forhandlere og indkøbere, som har købt produktet "Hånd Desinfektion - Refill". 

Produktet er blandt andet blevet stillet til rådighed for handlende kunder i dagligvarebutikkerne Meny, Spar, Bilka, Føtex og Rema 1000.

Også i Matas har 5-liters dunkene med "Hånd Desinfektion - Refill" været solgt. Her kom de på hylden fredag i sidste uge. Men allerede om mandagen valgte kæden at tage dem ned af hylderne igen, ud fra et forsigtighedsprincip.

- Vi tog allerede produktet af hylderne i mandags. Det gjorde vi, da vi fandt ud af at miljøstyrelsen havde udbedt sig yderligere dokumentation. Det er almindelig praksis, at vi gør det, ud fra et forsigtighedsprincip, siger Klaus Fridorf.

Ifølge Matas, er der rundt i landets Matas-butikker kun blevet solgt ganske få af 5-liter dunkene, der havde en pris på 499 kroner. Samme pris som Matas i øvrigt selv betalte for dunkene.

- Vi har handlet i god tro. Jeg er bekendt med at nogen har sagt, at det bare var vand og sæbe. Men vi har jo fra vores side set de test, der har været og det har også været sendt til Statens Serum Institut. Fra vores side har alle procedurer været overholdt, siger Klaus Fridorf.

Dagrofa fjerner hurtigst muligt

Engrosvirksomheden Dagrofa har distribueret produktet "Hånd Desinfektion - Refill" til blandt andet Meny og Spar-købmændene. Også de reagerer nu på tilbagetrækningen.

- Vi følger myndighedernes anvisninger som altid, og derfor fjerner vi hånddesinfektionsmidlet fra NowoCoat fra vores butikker hurtigst muligt, fortæller Jannie Ravn Madsen, der er kommunikationskonsulent i Dagrofa.

Ifølge Miljøstyrelsen har Nowocoat ikke fremsendt fyldestgørende dokumentation for, at desinfektionsmidlet virker mod bakterier og virus.

Miljøstyrelsen fortalte torsdag til TV MIDTVEST, at Nowocoat har vildledt køberne i markedsføringen af produktet, ligesom at professor i mikrobiologi Niels Høiby fra Rigshospitalet allerede såede tvivl om virkningen af hånddesinfektionen for halvanden uge siden. Det er netop professorens advarsel, der har fået Miljøstyrelsen til at gå videre med sagen. 

Nowocoat har ellers forsikret om desinfektionsmidlets virkning i følgende vendinger: 

"Hånddesinfektionen fjerner bakterier og vira samt forebygger smittespredning. For at opnå den mest optimale effekt skal hænderne være våde i cirka 10 sekunder, inden det naturligt fordamper. Virker op til 2-4 timer."

Miljøstyrelsen har nu pålagt Nowocoat et forbud mod at sælge produktet med denne varedeklaration, indtil effekten kan dokumenteres.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.