Skulle virke som håndsprit: Nu fjerner butikker omstridt hånddesinfektion

Miljøstyrelsens kemikaliekontrol skrider ind over for et desinfektionsmiddel, som mange butikker har tilbudt kunderne i stedet for håndsprit.

God håndhygiejne er noget af det vigtigste, hvis man vil beskytte sig selv mod corona-virus.

Nu slår Miljøstyrelsen over for TV MIDVEST fast, at produktet "Hånddesinfektion" fra Nowocoat ikke har dokumenteret den effekt, som Nowocoat har reklameret med. Det er ellers et produkt, der står fremme i mange butikker.

Siden corona-krisen begyndte, har der været mangel på håndsprit. I stedet har kunderne kunnet ’afspritte’ hænderne i den alternative hånddesinfektion ved indgangen til blandt andet Rema 1000, Meny, Bilka og Føtex over hele landet. 

Hånddesinfektion fra Nowocoat.
Hånddesinfektion fra Nowocoat.
Foto: TV MIDTVEST

 

For halvanden uge siden såede professor i mikrobiologi Niels Høiby fra Rigshospitalet tvivl om virkningen af hånddesinfektionen.

Det gjorde han i en artikel her på tvmidtvest.dk: Overlæge advarer mod bestemt type hånddesinfektion.

Nowocoat har solgt hånddesinfektionen til danske supermarkeder og flere detailkæder med denne markedsføring: 

”Hånddesinfektionen fjerner bakterier og vira samt forebygger smittespredning. For at opnå den mest optimale effekt skal hænderne være våde i ca. 10 sekunder inden det naturligt fordamper. Virker op til 2-4 timer.”

Kemikalieinspektionen: Man må ikke vildlede forbrugerne

Problemet er bare, at firmaet ikke har kunnet dokumentere over for myndighederne, at hånddesinfektionen fungerer som lovet. Det oplyser Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen til TV MIDTVEST. Inspektionen har ikke fundet dokumentation for, at produktet virker, som virksomheden har markedsført det.

Myndighederne har derfor meddelt Nowocoat, at de ikke må vildlede forbrugerne, og derfor må Nowocoat ikke sælge produktet med denne formulering, indtil de kan dokumentere effekten.

Kemikalieinspektionen skrider ind

 

Hvad med dem, der har ’sprittet af’ i supermarkederne? 

Tina Kirk Jensen var en af dem, der tippede TV MIDTVEST om sagen ved at sende denne video til redaktionen, hvor hun sammenligner Nowocoats produkt med vand.

 

I mellemtiden har tusindvis af kunder formentlig 'sprittet af' før indkøbsturen i blandt andre Rema 1000, Meny, Spar, Bilka og Føtex – i et produkt, som aldrig er blevet godkendt eller testet af andre end virksomheden selv. Butikkerne har stolet på Nowocoats egne oplysninger.

Hos Rema 1000 skrev de lokale købmænd ud på deres respektive facebook-sider, at kunderne kunne være rolige.

Rema 1000 i Brande havde lavet dette opslag på Facebook om produktet fra Nowocoat.
Rema 1000 i Brande havde lavet dette opslag på Facebook om produktet fra Nowocoat.
Foto: Facebook

 

I dag er Tina Kirk Jensen stærkt utilfreds med, at supermarkederne ikke fjernede produktet fra indgangene, da professor Niels Høiby såede tvivl om hånddesinfektionen for halvanden uge siden.

- Jeg har selv nær familie, der er i farezonen, hvis de skulle blive smittet. Derfor synes jeg også, det er under al kritik, at butikkerne overhovedet vil tage chancen og tilbyde produktet. De spiller hasard med menneskers sikkerhed i de her tider. De burde have været mere ansvarlige, siger hun.

Men Rema 1000 afviser kritikken. Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000 skriver i en sms:

"Vores opslag til kunderne var på baggrund af den viden, vi sad med på daværende tidspunkt. Håndsprit har i et stykke tid været umuligt at få fat i, derfor havde vi og flere andre kæder i branchen fundet dette alternativ."

Han oplyser videre, at Rema 1000 igen har skaffet håndsprit og har bedt butikkerne om at stille det frem igen.

Matas trækker produktet tilbage

Nowocoat har også solgt hånddesinfektionen til en række detail-kæder, der har solgt det videre til deres kunder. Det har blandt andet været muligt at købe fem liter hånddesinfektion for 500 kroner hos Matas.

Det samme har gjort sig gældende i flere Spar-butikker og hos T-Hansen.

Flere kunder har på baggrund af TV MIDTVESTs dækning af sagen undret sig over, at Matas har haft produktet til salg. Malene Stranddorf fra Århus købte fem liter til sit eget private brug. Bagefter læste hun artiklen, hvor professor Niels Høiby tvivlede om produktet. Derefter skrev hun til Matas’ kundeservice.

- De forklarede, at det var godkendt at myndighederne, men jeg kontaktede Miljøstyrelsen – og det kunne de ikke bekræfte, fortæller Malene Stranddorf.

Siden i går har produktet ikke længere været til at finde på Matas’ hjemmeside. TV MIDTVEST har været i kontakt med helsekæden, der forklarer, at de ud fra et forsigtighedsprincip ikke længere sælger produktet til kunderne.

- Da vi får at vide af producenten, at de har en igangværende sag med myndighederne om effekten af produktet, vælger vi at trække tilbage, siger Klaus Fridorf, der er kommunikationschef i Matas.

Nowocoat-direktør er tryg

Efter Kemikalieinspektionen indskærpelse af produktet fra Nowocoat er der dog ikke nervøsitet at spore hos firmaets direktør Ole Enevold Jensen. 

Han står fortsat inde for sit produkt. Det skriver han i en mail til TV2 ØSTJYLLAND. Han forklarer, at hånddesinfektionen er et produkt, som et andet selskab i samme koncern, Biotech Force Danmark (BFD), helt lovligt har fået produceret og markedsført.

"BFD er helt trygge ved produktet, og har fulgt gældende lovgivning på området, samt udarbejdet test og dokumentation."

"BFD er i dialog med Miljøstyrelsen og har indsendt omfattende materiale til dem. BFD har derudover på egen foranledning valgt at supplere materialet med test fra akkrediterede og uvildige laboratorier, hvilket ligeledes er oplyst til Miljøstyrelsen. BFD afventer Miljøstyrelsens vurdering."

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.