2000 webbutikker online igen: Overgravet fiberkabel gav nedbrud på værst tænkelig dag

Et overgravet fiberkabel forårsagede fredag morgen og formiddag nedbrud på over 2000 webbutikker på årets største handelsdag. Problemet er netop blevet løst.

Et overgravet fiberkabel hos dataleverandøren GlobalConnect i Stilling ved Skanderborg gav flere tusinde webutikker den værst tænkelige start på årets største handelsdag Black Friday. 

Det ødelagte kabel er klokken 10.06 blevet reparereret, og de mange webbutikker er derfor tilbage online, bekræfter systemadministrator Dennis Højgaard ved Herning-firmaet Powerhosting, der alene har 2000 webbutikker som kunder og som bruger GlobalConnects datacenter og internetforbindelse. 

- Der er hul igennem igen. Vi har lavet en parallel løsning som fungerer, så alt kører igen, lyder det fra en tydeligt lettet Dennis Højgaard til TV MIDTVEST.   

Fejlen på netværket opstod, da et netværkskabel blev gravet over torsdag klokken 23.59 i forbindelse med et arbejde på et autoværn ved Torshøjvej og Østjyske Motorvej nord for Hørning. Netop da mange webbutikker var klar til at lancere deres køtilbud. 

I løbet af natten er der blevet ledt efter fejlen, og klokken 8.30 fredag morgen begyndte arbejdet med at udbedre skaden. 

- Vi beklager meget over for de kunder, der ikke har kunne bruge deres webshop. Vi ved, at det er en af årets største handelsdage, ligesom det også er vores ubetinget største dag på året, som vi har forberedt os på i flere uger, siger Dennis Trabjerg, direktør hos Powerhosting.

- Det gav sved under armene

Mens løsningen på problemet har været ude af Dennis Højgaards hænder, så har han og kollegerne haft rygende travlt med løbende at opdatere deres over 2000 kunder med webbutikker i alle størrelser, som har forberedt sig på den store handelsdag i månedsvis. 

- Vi har haft sved under armene, og det har været ekstremt frustrerende. På sin vis var det jo ude af vores hænder, og vi har ligesom de fleste webshops trillet tommelfingre og ventet på en løsning. Men samtidig har vi haft stor fokus på at informere vores kunder, når der var nyt, fortæller han.

Direktør for Powerhosting, Dennis Trabjerg, er ikke i tvivl om, at det er den mest pressede dag, han nogensinde har haft på kontoret.

En række store webbutikker er blevet ramt. Blandt andet Sport24.dk, hshop.dk, designme.dk og mange mange flere. 

Mens webbutikkerne igen er online, og kunderne igen kan handle Black Friday tilbud, skal Powerhosting nu drøfte med deres internetleverandør, hvordan de kan sørge for, at det ikke sker igen. 

- Når vi har pustet ud, skal vi have en snak om, hvad vi gør herfra. Det er jo en uholdar situation og må ikke ske igen, fastslår han. 

Tegner til ny rekordomsætning

Black Friday har de seneste tre år overgået hinanden i omsætning. Sidste år var det igen årets største handelsdag med en dankortomsætning på 2,1 milliarder kroner.  

Ifølge betalingstjenesten Dibs, der er en del af Nets, ser det efter de første ti timer af fredag ud til, at der igen i år bliver sat rekord i antallet af transaktioner. Indtil videre har Dibs registreret en stigning på 63 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Forbrug.