Videbæk-drab: Kvinde skulle ikke fejre nytår alene

På andendagen i retssagen, hvor en 48-årig mand er tiltalt for drab, var en række vidner indkaldt heriblandt den dræbtes mor.

De første af i alt 37 vidner, der er indkaldt i drabssagen fra Videbæk, hvor en 48-årig mand fra Herning-området er tiltalt, var onsdag indkaldt til at give forklaring ved Retten i Herning.

Blandt dem var den dræbte Hanne Birgitte Thrige Pedersens mor. Hun forklarede i retten, at hun talte med sin datter nytårsaftensdag i 2015. Ifølge tekniske beviser talte de to sammen kl. 17.23 i fire-et-halvt minut.

- Jeg ringede til hende for at ønske hende godt nytår. Hun var i meget godt humør. Jeg spurgte hende, om hun skulle fejre nytår. Hanne sagde, at vi skal være hjemme, forklarede Hanne Pedersens mor.

Moren lagde mærke til ordet "vi". Det samme gjorde anklageren. Men moren forklarede, at hun ikke kendte til datterens privatliv.

- Hendes privatliv var hendes, og det delte hun ikke med mig. Så jeg vidste ikke, om hun havde en kæreste, forklarede moren - og fortalte desuden, at de to havde et godt forhold til hinanden og snakkede sammen hver uge, men datteren havde travlt med sit arbejde, og de to havde ikke set hinanden siden juni 2014.

Der kom ikke yderligere oplysninger frem om, hvem Hanne Pedersen var sammen med nytårsaften.

Voldsom brand

En del andre vidner, der i dag var indkaldt, var i forbindelse med tekniske beviser, heriblandt brandfolk og en retsmediciner.

Brandfolkene fortalte i retten, at branden var kraftig, da de ankom et kvarter efter, branden blev anmeldt. Det var kl. 00.08 nytårsnat.

De fortalte, at det meste af etageadskillelsen og tagkonstruktionen i huset på Karlsmosevej 7 var væk, og da det tager tid, før det forsvinder, har branden været i gang noget tid.

En brandingeniør fra Rigspolitiet forklarede, at branden kan være opstået som en glødebrand omkring kl. 19 og efterfølgende har udviklet sig.

Men der kan også have været anvendt en brandmaskine, så branden er antændt på et senere tidspunkt.
Brandforskning har vist, at der kan gå op til mellem 13 timer og  fem dage, før en glødebrand udvikler sig.

Døde før branden

Også andre tekniske beviser blev gennemgået i retten. Blandt andet obduktionsrapporten. Den viser, at Hanne Birgitte Thrige Pedersen ikke havde sod i lungerne. Det betyder altså, at hun døde før branden. 

En retsmediciner, der har stået for rapporten, fortalte i retten, at dødsårsagen var traumatisk kvælning i kombination med spærring af luftveje.

Liget blev fundet på noget, der lignede en madras, med et elkabel om halsen og gaffatape ved den ene kind og rundt om hovedet. 

Desuden var der en række andre skader på kroppen. Heriblandt ribbensbrud, brud på tungeben, blåt mærke på højre balle og ved endetarmsåbningen.

Tiltalte, en 48-årig mand, er tiltalt for manddrab, brandstiftelse, bedrageri og tyveri. Han blev i 1996 i dømt 12 års fængsel for et lignende drab i Odder.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien 112.