Nyt hospital i Gødstrup fyldt med robotter: - Det er helt vildt

Snart rykker patienter og personale ind på det nye sygehus i Gødstrup. Det bliver en ny hverdag med masser af elektronik og robotter.

Det bliver et kæmpespring fremad rent teknisk, når regionshospitalet i Gødstrup tages i brug efter sommerferien.

- Det er vildt spændende at være med til at implementere, fortæller Jens Peter Østergaard, som er driftschef ved Hospitalsenheden Vest.

Når personale og patienter rykker ind i det spritnye hospital i Gødstrup, bliver det fra gamle bygninger, der blev opført før første verdenskrig - til et hus spækket med elektronik og med selvkørende robotter på gangene.

Lige nu kæmper hospitalets teknikere for at blive klogere på al isenkrammet i det nye hus.

- Vi øver os rigtigt meget, og det kræver en hel del ekspertise i teknik, så vi ansætter flere og flere folk, som er eksperter på forskellige områder, fortæller Jens Peter Østergaard og tilføjer:

- It er en stor del af det. Det er næsten alting, der er med it i dag.

Jens Peter Østergaard, driftschef ved Hospitalsenheden Vest
Jens Peter Østergaard, driftschef ved Hospitalsenheden Vest
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Hvor der før manuelt blev kørt madvogne op på afdelingerne, så kører de nu af sig selv.

Og når affald og linned skal den anden vej, så bliver det nemt og hurtigt.

- Fordelen er, at vi slet ikke har kontakt med hverken linned eller affald. Når man på afdelingen smider det i en skakt, så bliver affaldet automatisk suget ned i containeren, og der kommer en lastbil og henter det, siger Søren Krogh Christiansen, sektionsleder, Teknisk Afdeling ved Hospitalsenheden Vest.

Gevinsten ved et nyt hus er altså ikke kun for patienterne, det er i lige så høj grad for personalet. Arbejdsmiljøet bliver væsentligt bedre.

- I dag gør vi senge rent ved, at serviceassistenten kravler under sengen. Samtidig har vi en madras, som er meget bøvlet, fordi den er trykaflastende, siger driftschef Jens Peter Østergaard.

Den slags bliver væsentlig lettere i fremtiden med en sengevaskemaskine.

- Vi er så heldige, at vi har fået en automatisk madrasaftager, som tager madrassen af sengene, og så vasker den sengen samtidig med. Når den så kommer ud på den anden side, sættes madrassen på igen, siger Jens Peter Østergaard, driftschef ved Hospitalsenheden Vest.

Hospitalet i Gødstrup er spækket med elektronik og selvkørende robotter på gangene.
Hospitalet i Gødstrup er spækket med elektronik og selvkørende robotter på gangene.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Det tekniske personale pukler for at få det sidste på plads og selv blive klar til en verden af stregkoder og automatik.

- Jeg er blevet gråhåret af det, men jeg vil ikke være det foruden. Det er helt vildt. Vi får et fantastisk hospital, som kommer til at køre til patienternes bedste, slutter Jens Peter Østergaard.