Midt- og vestjyske unge topper ulykkesstatistik: Anne Sofies liv ændrede sig på et splitsekund

Unge midt- og vestjyder er overrepræsenteret i statistikkerne for bilulykker med svært tilskadekomne eller dræbte. Anne Sofie Hartmann er en af dem, der står tilbage med svære mén efter en ulykke i 2014.

Anne Sofie Hartmann overlevede en bilulykke i 2014, men hun kæmper i dag stadig med svære mén efter ulykken.
Anne Sofie Hartmann overlevede en bilulykke i 2014, men hun kæmper i dag stadig med svære mén efter ulykken.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

24. marts 2014. Det er ikke svært for 30-årige Anne Sofie Hartmann fra Gjellerup ved Herning at huske datoen for den dag, hvor hendes liv ændrede sig totalt.

- Jeg kan huske, at da vi kører ned i grøften, der hiver jeg i selen, og så tænker jeg: ”Nu dør jeg.”

Anne Sofie Hartmann er på vej hjem fra Silkeborg med en veninde, da det pludselig går helt galt på vej ned ad en motorvejsrampe.

Hendes veninde, der sidder bag rattet, har blikket rettet mod sin mobiltelefon, da bilen trækker ud i rabatten i venstre side.

- I panik råber jeg hendes navn. Det får hende til at hive i rattet, så vi i stedet kører ned i en grøft på højre side af vejen. Vi har så meget fart på, at vi ender med at flyve over et hegn og laver kolbøtter ud på en mark, siger Anne Sofie Hartmann.

Bilen ender på taget.

Anne Sofie Hartmann har stadig billeder fra både ulykken og turen på hospitalet.
Anne Sofie Hartmann har stadig billeder fra både ulykken og turen på hospitalet.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Veninden kommer efter et par forsøg ud af bilen, men Anne Sofie Hartmann sidder fast. Der er blod over alt i bilen, og Anne Sofie Hartmann kan mærke, at der er noget helt galt.

- Jeg har ekstremt ondt i kroppen, og jeg tror faktisk i første omgang, at jeg er lam, siger hun.

Unge midt- og vestjyder er overrepræsenterede

Anne Sofie Hartmann er langt fra den eneste unge, der er kommet alvorligt til skade i Midt- og Vestjylland. Landsdelens unge topper nemlig ulykkesstatistikken for bilulykker med dræbte eller svært tilskadekomne.

De unge midt- og vestjyder udgør ni procent af alle landets unge mellem 17 og 24 år, men de er involveret i 16 procent af de alvorlige bilulykkerne, hvor unge i aldersgruppen er med. Det viser en opgørelse, Rådet for Sikker Trafik har lavet.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi kalder vicepolitiinspektør Henrik Glintborg statistikken for bekymrende. Han peger på uopmærksomhed og for høj fart som nogle af grundene til, at ulykkerne sker.

- Unge mennesker er født med en mobiltelefon i hånden, og vi kan se i nogle undersøgelser, at der er en kraftig overvægt af unge mennesker, som bruger mobiltelefon under kørsel sammenlignet med alle andre. Det er selvfølgelig vanvittigt uansvarligt, fordi det er farligt, siger vicepolitiinspektøren.

Han peger dog også på, at en del af forklaringen på den høje andel af ulykker med midt- og vestjyske unge i bilen er, at der er flere unge, der har både bil og kørekort i vores landsdel sammenlignet med andre landsdele.

- Det at have bil og kørekort er af stor betydning for vores unge, der bor i landzonerne, og dem har vi jo rigtig mange af, siger Henrik Glintborg.

Hos politiet forsøger de at komme ulykkerne med uopmærksomhed til livs ved løbende at lave færdselskontroller.

- Det er et langt sejt træk, men i forhold til spiritus er vi kommet et pænt stykke, og jeg er sikker på, at vi også nok skal komme længere, hvad angår uopmærksomhedskørsel, siger vicepolitiinspektør Henrik Glintborg.

Skaderne er blevet permanente

Anne Sofie Hartmann endte med at beholde sin førlighed efter ulykken, men hun brækkede tre ribben venstre skulder, venstre kraveben og sin højre hånd. Derudover brækkede hun ryggen tre steder og fik en kraftig hjernerystelse. Skaderne har givet hende svære mén, som hun stadig kæmper med i dag.

- Jeg lever med smerter hver dag non-stop. Før var jeg en aktiv pige og havde altid 10 bolde i luften. Det kan jeg bare ikke mere. I dag kan jeg måske have to, siger Anne Sofie Hartmann, der lige var fyldt 24 år, da ulykken skete.

Anne Sofie Hartmann endte på hospitalet efter en trafikulykke.
Anne Sofie Hartmann endte på hospitalet efter en trafikulykke.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

For hende har det især været svært at vænne sig til, at hun ikke længere husker så godt og ikke kan holde til så meget, som andre på hendes alder kan.

- Det er rigtig hårdt, og jeg ved ikke, om det er hårdere, når man er så ung. Jeg sammenligner mig tit med andre, som kan det hele og har en fuld kalender. De kan komme hjem fra en fed dag og stadig være frisk. Jeg skal bare tage i Netto for at handle, så er jeg dødtræt bagefter, siger hun.

Lægerne har sagt, at de ikke kan gøre mere for at afhjælpe Anne Sofie Hartmanns smerter. Derfor er hun også indstillet på, at hun må få det bedste ud af sin situation.

- Jeg prøver at lære at acceptere, at jeg har fået et nyt liv. Men det er svært.

På grund af sine mén har Anne Sofie Hartmann ikke været i arbejde siden ulykken.

TV MIDTVEST har været i kontakt med veninden. Hun er dybt ulykkelig over, at Anne Sofie Hartmann stadigvæk er plaget af de skader, hun pådrog sig i forbindelse med ulykken.

3:09
​​​​