Trods stort fald i tilskadekomne: Flere dræbt i trafikken i Midt- og Vestjylland

En ny opgørelse fra Vejdirektoratet viser, at der i 2019 var færre tilskadekomne i trafikken i Midt- og Vestjylland. Samme fald ses dog ikke i antallet af dræbte. Her hører politikredsen til blandt dem, hvor der er flest trafikdræbte per indbygger.

27 personer blev dræbt i trafikken i Midt- og Vestjylland i 2019. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

I 2019 blev 27 personer dræbt i trafikken, mens 347 personer kom til skade i Midt- og Vestjylland. Det viser en ny rapport over ulykker fordelt på politikredse fra Vejdirektoratet.  

Læs også Chokerende stigning i tunede tohjulede: Flere unge ender på skadestuen efter ulovlig knallertkørsel

- Antallet af tilskadekomne i Midt- og Vestjyllands Politikreds er faldet med 50 procent fra 2009 til 2019. Det gælder både blandt de lettere og alvorligt tilskadekomne. Det fald, der er i antallet af tilskadekomne, ser vi dog ikke for antallet af dræbte. Midt- og Vestjylland er den politikreds med det tredje højeste antal trafikdræbte per indbygger i 2019, siger Vejdirektoratets trafiksikkerhedsekspert, Marianne Foldberg Steffensen i en pressemeddelelse.  

Flest ulykker på landevejene

Tallene fra Vejdirektoratet viser også, at langt de fleste ulykker i Midt- og Vestjylland sker på landevejene. I 2019 forulykkede 63 procent af de dræbte og tilskadekomne i landsdelen i landzone, mens det på landsplan kun var 42 procent. Ud af de 27 dræbte mistede de 19 livet på landevejene.

Læs også Vejarbejdere lever livet farligt: Hver anden dag går det galt

- Midt- og Vestjyllands Politikreds har landets laveste befolkningstæthed på 62 indbyggere per kvadratkilometer, mens kredsen dækker over et stort areal med mange landeveje. Mange trafikanter vil derfor i højere grad færdes i biler eller andre motorkøretøjer. Det kan sagtens være medårsag til, at der i Midt- og Vestjylland er flere, der kommer til skade eller bliver dræbt i landzone i forhold til resten af landet, siger Marianne Foldberg Steffensen. 

Fakta om trafikulykker i Midt- og Vestjyllands Politikreds

  • I 2019 var der 1.248 trafikulykker i Midt- og Vestjylland, hvoraf 294 af ulykkerne var med personskade.
  • 27 personer mistede livet. Antallet af dræbte er på niveau med gen­nemsnittet for 2015 - 2018.
  • Antallet af personskadeulykker i 2019 er lavere end gennemsnit­tet for perioden fra 2015 - 2018. I samme periode er antal­let af materielskadeulykker steget løbende.

Kilde: Vejdirektoratet.

Se mere

Kedelig rekord

De unge mellem 18 og 24 år har en kedelig rekord i ulykkesstatikken. Her er de nemlig overrepræsenteret. I Midt- og Vestjylland udgjorde de 19 procent af de tilskadekomne og dræbte i 2019, selv om de kun udgør otte procent af selve befolkningen i landsdelen.

Tallene fra Vejdirektoratet viser også, at næsten hver fjerde ulykke i Midt- og Vestjylland i 2019 var en eneulykke. De udgjorde 24 procent af ulykkerne med personskade. På landsplan var det kun 17 procent.

Læs hele Vejdirektoratets rapport Ulykkestal fordelt på politikredse.