Marion har én opgave - skal få pædagoger til at blive i jobbet: - Det er blevet så nødvendigt, at vi er nødt til at håndtere det

Herning Kommune har for nylig ansat en udviklingskonsulent til at rekruttere og fastholde pædagoger, så de får lyst til at fortsætte i et fag, der mangler hænder.

Udviklingskosulent Marion Beck (t.v.) arbejder på, at pædagoger i Herning Kommune får mere fleksibilitet i arbejdet og oplever mindre stress. Det skal få flere pædagoger til at blive i faget.
Udviklingskosulent Marion Beck (t.v.) arbejder på, at pædagoger i Herning Kommune får mere fleksibilitet i arbejdet og oplever mindre stress. Det skal få flere pædagoger til at blive i faget.
Foto: Privatfoto & Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I Herning Kommune er udviklingskonsulent Marion Beck blevet betroet en svær opgave, siden hun begyndte i jobbet i oktober sidste år: Skaf flere pædagoger og få de nuværende til at blive i faget.

Ligesom i resten af landet mangler der her pædagoger til kommunens børnehaver og vuggestuer. 

I flere institutioner i Herning Kommune er andelen af uddannede pædagoger nede på 35 procent, og i gennemsnit ligger den på 54 procent. 

Løsningerne ligger ikke lige for, og det er her Marion Beck kommer ind i billedet. 

- Jeg har én opgave; at arbejde med rekruttering og fastholdelse. Det er blevet så nødvendigt, at vi er blevet nødt til at håndtere det, siger Marion Beck.

Efterhånden er flere kommuner begyndt på samme manøvre som Herning med at ansætte en konsulent, der skal hjælpe med at skaffe det nødvendige pædagogiske personale til kommunens daginstitutioner og botilbud.

- Vi slås om de samme studerende, der kommer ud fra pædagogstudiet. Vi er nødt til at finde den dybe tallerken frem, mener hun.

Hun og Herning Kommunes daginstitutioner har især et mål om at blive bedre til at fastholde de nuværende pædagoger. 

- Det er i fastholdelsen og oplevelsen af et meningsfuldt, rimeligt arbejdsliv, at vi begynder at kunne vende udviklingen omkring pædagogfaget, siger udviklingskonsulent Marion Beck. 

Ønsker mindre stress

Marion Beck har siden sin ansættelse brugt tid på at finde frem til problemets rod for at kunne ændre det.

- Faget er blevet talt ned de sidste 10 år og har nærmest altid været socialt ringeagtet. Vi har hørt fra pædagoger, hvor hårdt det er, og det har det også været, siger hun.

Ifølge en ny jobanalyse foretaget af Jobportalen Ofir.dk overvejer 46 procent af de danske pædagoger at forlade pædagog-erhvervet mindst én gang om måneden. 11,6 procent overvejer det på daglig basis.

Hovedårsagen er ønsket om mindre stress, viser undersøgelsen.

Marion Beck mener, at medarbejderne i dag stiller nogle andre krav til deres arbejdsliv end for år tilbage. Særligt efter corona oplever hun, at der er sket en forandring.

- De efterspørger en øget mulighed for fleksibilitet, mindre stress og faglig udvikling, siger Marion Beck.

Derfor arbejder Marion Beck også hen imod, at Herning Kommune skal blive bedre til at tilbyde pædagogerne mere fleksibilitet i deres arbejdsliv. Det skal ske i form af lokale løsninger.

Hjemmearbejde til frontpersonale

Marion Beck forestiller sig eksempelvis, at hjemmearbejde skal være en mulighed for pædagoger, der ellers traditionelt har været regnet som "frontpersonale".

- Pædagoger er ikke nødvendigvis skolet til hjemmearbejde. De er vant til at skulle være sammen med børn altid og til at frasige sig forberedelsestid, siger udviklingskonsulenten.

Men sådan behøver det ikke at være. For ligesom folkeskolelærerne har brug for forberedelsestid til undervisningen, så har pædagoger også både brug for tid væk fra madpakker og fingermaling på rød stue. 

Hun kalder det 'arbejdsblokke om børn', hvor der er tid til at fordybe sig i alt fra sprogvurderinger, ugeplaner og pædagogiske handleplaner for børn i udsatte positioner.

- Kvalitet i pædagogiske tilbud afhænger af, at det er målrettet, de børn der er. Det er udvikling, trivsel og dannelse. Det er ikke noget, man kan gøre med venstre hånd, fortæller Marion Beck.

Mulighed for hjemmearbejde skal gøre arbejdet som pædagog mere fleksibelt ifølge Marion Beck.
Mulighed for hjemmearbejde skal gøre arbejdet som pædagog mere fleksibelt ifølge Marion Beck.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Pædagogerne skal ifølge udviklingskonsulenten have mulighed for at lave det forberedende arbejde hjemmefra, hvor der er ro, hvis de trives bedre i det end at være på arbejdspladsen imens. 

På den måde skulle der gerne være mindre dårlig samvittighed og mere overskud i arbejdet med børnene.

Gå op i tid

Ifølge nøgletal fra KL's rapport Kend din kommune arbejder pædagogisk personale i Herning Kommune i gennemsnit 31,9 timer om ugen, hvilket er blandt de laveste tal på landsplan.

Ideen med mulighed for hjemmearbejde handler derfor også om, at kommunen gerne vil have, at flere pædagoger skal arbejde flere timer om ugen. 

- Vi kommer ikke til at tvinge dem til at gå op i tid. Men vi arbejder på, hvad vi kan gøre anderledes, for at de kan overskue at arbejde mere end 31,9 timer om ugen i gennemsnit. Det er vores ansvar som arbejdsgiver, siger Marion Beck, der er udviklingskonsulent i Herning Kommune.

Et andet tiltag er faglige frihedsblokke for pædagoger, som ønsker at gå op i tid.

Tanken er, at pædagoger kan få en halv time om ugen til at gøre det, der giver allermest mening for dem. 

- Hvis du går fra 32 timer til 34 timer om ugen, så vil jeg som arbejdsgiver give dig mulighed for at lave noget, der er særlig vigtigt for dig, siger Marion Beck.

Det kunne være at lave bål med børnene eller bruge tid på et maleri sammen med en beboer. Det skal være helt op til medarbejderen at vælge, hvad der giver mening.

- Det skal give mere tilfredsstillelse. Det er den følelse, vi skal jagte. At man føler, at man gør en forskel, siger udviklingskonsulenten.

Hun understreger, at alle ideerne fra hendes bord i sidste ende kun kommer til at føres ud i livet, hvis det giver mening ude på institutionerne. Derfor tager hun ud og snakker med de enkelte ledere om deres ønsker.