Forladt

Knud kogte døde dyr, som blev til læbestift, neglelak og benmel

Tidligere ådselskoger Knud Kyed Søndergaard var i 1960'erne ansat på Holstebro Destruktionsanstalt, som i tre årtier kogte døde dyr.

Knud Kyed Søndergaard foran det forladte ådselskogeri.
Knud Kyed Søndergaard foran det forladte ådselskogeri.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST og privatfoto. Redigering: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn.

- Det lugtede virkelig ikke særlig godt herude.

Sådan beskriver Knud Kyed Søndergaard, der arbejdede som ådselskoger i starten af 1960'erne på Holstebro Destruktionsanstalt, sin tidligere arbejdsplads.

Ifølge den tidligere ådselskoger stank der nemlig grusomt, fordi døde dyr blev kogt, og det fik faktisk flere af byens borgere til at protestere.

- Slagtermester Jens Sønderborg startede det op inde på Struervej i Holstebro i 1937, og det lugtede helt vildt, derfor gik en læge og nogle andre sammen for at købe hans forretning, så han kunne flytte kogeriet uden for byen, fortæller Knud Kyed Søndergaard og tilføjer:

- Man grinede dog lidt af, at borgere havde betalt for at flytte ham ud af byen, for når der så er vestenvind 320 dage om året, så flyttede lugten jo alligevel ind til byen.

Herunder kan du se det nye afsnit i serien Forladt, hvor fotografen Jonas Bach Sørensen går på opdagelser i det forladte kogeri.

Dyrefedt til læbestifter

Den tidligere ådselskoger fortæller, at landmændenes døde dyr blev samlet op af slagtermesteren og kørt ud til kogeriet, så de kunne genbruges.

- Man fik blandt andet benmel af de døde dyr, som landmændene også bruger i dag til at fodre grise og køer med, siger Knud Kyed Søndergaard.

Han mindes også en historie, som får ham til at grine.

- Vi lavede også noget, der hed "technofedt". Jeg har fået fortalt, at byens erhvervsfolk var på virksomhedsbesøg på ådselskogeriet, og der kom nogle af byens fine fruer på besøg, fortæller han og fortsætter:

- Så sagde bestyreren til fruerne, at tønderne var fyldt med "technofedt", som de var storforbrugere af, for de havde alle læbestift og neglelak på, og det var lavet af det her fedt. De troede dog ikke rigtigt på det, men det passede altså.

Ådselskogeriet i Holstebro lukkede i slutningen af 1960erne, og dengang var der fem ansatte.

Få også historierne om en forladt gård, der husede tyske soldater, et tomt mejeri og et forladt plejehjem ved at klikke nedenfor.