Forladt

Gård husede nazister på loftet: Nu viser barnebarn rundt

Under 2. Verdenskrig boede 10 tyske soldater på en gård lidt uden for Bækmarksbro.

Da tyskerne flyttede ind på loftet, var der ingen isolering.
Da tyskerne flyttede ind på loftet, var der ingen isolering.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Fra 1940 til 1943 levede 10 tyske soldater på loftet af en gammel gård lidt uden for Bækmarksbro.

Dengang boede Hans Jakob og Marie Sandegaard på gården med deres seks børn, fortæller barnebarnet Hans Jakob Møller, der er opkaldt efter sin morfar.

- Tyskerne kom i 1940, og de flyttede ind på loftet under besættelsen. Forholdet mellem soldaterne og mine bedsteforældre var rigtig fint; det gik tåleligt, fortæller Hans Jakob Møller, der har fået fortalt mange historier om tiden på gården.

Herunder kan du se det nye afsnit i serien Forladt, hvor fotografen Jonas Bach Sørensen går på opdagelser i den forladte gård, der gemmer på historien om soldater, der boede på loftet fra 1940 til 1943.

Jagede tyskerne væk

Hans Jakob Møller har fået fortalt, at loftet på gården ikke var isoleret, da soldaterne rykkede ind.

- Tyskerne kom i deres sommeruniformer, så det var meget koldt i vinteren, fordi der på loftet kun var rå tagsten - og altså ingen isolering, fortæller han og tilføjer:

- Så soldaterne ville gerne ned i varmen i stueetagen. Men her var de seks børn og to voksne, så der sagde min morfar ”heraus” til dem, og så tog tyskerne deres ting og flyttede til et andet sted.

Ifølge Hans Jakob Møller snakkede hans mor og mostre sommetider med de tyske soldater i de tre år, hvor de boede på gårdens loft.

- Min yngste moster fortalte, at soldaterne viste billeder af deres børn for at fortælle, at de også havde børn derhjemme, siger han.

Slægtsgård fik ingen arving

Ifølge Hans Jakob Møller overtog hans morfar, med samme fornavn, gården efter sine forældre i 1928.

Dengang havde gården været en slægtsgård i utrolig mange år, men Hans Jakob Møllers bedsteforældre fik seks piger, og det fik betydning for gårdens fremtid.

- Min morfar fik seks piger, og på sigt indså han, at de ikke kom til at overtage gården, fortæller Hans Jakob Møller.

Derfor blev gården solgt ud af Sandegaard familien i 1959, efter Hans Jakob og Marie Sandegaard gik på pension.

Fotografen Jonas Bach Sørensen går også på opdagelser i et gammelt mejeri og et forladt plejehjem. Se eller gense programmerne ved at klikke nedenfor.