Kom med til forberedelser, fotograf og fest: Sådan er en konfirmationsdag i en corona-tid

En konfirmationsdato plejer at være lige så sikker som amen i kirken, men i år 2020 er der blevet lavet grundigt om på den tradition.

Årets konfirmationer er blevet aflyst og flyttet på grund af corona-restriktionerne. Mange er flyttet til efter sommerferien for at undgå restrationer med forsamlingsforbud. Alligevel er der flere kirker, der denne weekend har ladet konfirmanderne bekræfte deres kristne tro.

-  At gennemføre konfirmationer i en corona-tid er meget mere anderledes, end noget som jeg nogensinde har prøvet før. Der er jo ikke meget, der kan gøres på rutinen, og man bliver nødt til skære ind til benet og finde ud af, hvad kan undværes, og hvad kan ikke undværes, fortæller sognepræst Jesper Hornstrup fra Skive Kirke.

To af dem, der er blevet konfirmeret denne weekend er Katrine Bergmann og Silje Pedersen fra Skive. De er veninder og går til dagligt i 7. klasse på Aakjærskolen i Skive i sportsklassen. Silje Pedersen dyrker atletik, og Katrine Bergmann er cykelrytter.

Både Katrine Bergmann og Silje Pedersen har set frem til konfirmationen. En dag, hvor sportslooket bliver pakket væk, og lokkerne sættes af andre.

- Det har været træls at skulle vente. Nu er det over en måned, siden jeg skulle være konfirmeret. Vi skulle rykke det hele og lave nye aftaler. Vi har også lavet om på menuen, så den er mere corona-venlig, og der står sprit overalt, fortæller den 14-årige Silje Pedersen, der også synes, det har været lidt stressende, at de først ugen inden konfirmationen fik at vide, hvor mange gæster, der måtte komme til festen.

- Det har været forvirrende og lidt frustrerende. Hvad gør vi, og hvornår gør vi hvad. Men det har været ens for alle, så vi har taget en dag ad gangen. Planlagt og set om det gik. Gik det ikke, så startede vi forfra, fortæller Siljes mor, Heidi Pedersen.

Katrine Bergmann fik sat sit hår inden konfirmationen.
Katrine Bergmann fik sat sit hår inden konfirmationen.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Forskellige løsninger i kirkerne

Konfirmationerne rundt om i landsdelens sogne bliver afholdt på meget forskellige måder. Men fælles for dem alle er, at de haft virusfrygt, forsamlingsbegrænsninger og lukkede kirker.

I Skive Kirke har præst Jesper Hornstrup givet konfirmanderne og deres familier flere valgmuligheder.

- Da vi fik at vide, at vi ikke måtte holde konfirmation før efter pinse, så syntes vi, det var vigtigt at give en dato efter pinse. Vi famlede os frem i blinde med datoen 13. juni, og efter bemærkninger og ængstelse i familierne, valgte vi også at give en dato efter sommerferien for at have noget at vælge imellem.

Først godt en uge før pigernes konfirmation kom der en afklaring fra regeringen om, at der måtte være mellem 30 og 50 personer til festen.

- Det har været udfordrende på nogle punkter især ikke at kende datoen, og vi har da også fået nogle afbud på den konto. Vi håbede på, at klassen kunne konfirmeres i 7. klasse og ikke først næste skoleår, og det lykkedes heldigvis, fortæller Katrines far, Jens Peter Bergmann.

For de to konfirmander har dagen været noget, de har glædet sig til i lang tid.

- Jeg glæder mig til at holde festen, se min familie, få gaver og god mad, og se mine veninder oppe i kirken. Jeg er jo ikke voldsomt troende, men det er en tradition, fortæller en forventningsfuld Silje Pedersen.

- Det at blive konfirmeret betyder ret meget for mig. Jeg glæder mig til den gode stemning, og til at folk kommer, og vi skal spise, fortæller den 13-årige Katrine Bermann.

Silje Pedersen var til frisør inden den store dag i kirken og den efterfølgende fest.
Silje Pedersen var til frisør inden den store dag i kirken og den efterfølgende fest.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Live-transmission af konfirmationen

Skive Kirke har en størrelse, så der kan blive konfirmeret 12 ad gangen med hver syv gæster. Da der synges i kirken, skal der være to meters afstand mellem familierne, så klassen bliver konfirmeret i to hold.

Som noget nyt optages konfirmationen live og transmitteres direkte til sognegården ved siden af kirken. Det er kirkens kordegn og organist, som er blevet teknisk support.

- Det har været meget interessant at skulle sætte sig ind i noget nyt, men det er svært med sådan noget teknik. Vi har haft generalprøver, og nogle gange lykkedes det, og nogle gange lykkedes det ikke. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er meget mere tryg med orglet, som jeg kender så godt, konkluderer Morten Ladehoff, der normalt kun er organist i Skive Kirke.

Silje Pedersen blev hentet af sin storebror i en traktor ved kirken.
Silje Pedersen blev hentet af sin storebror i en traktor ved kirken.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Traktor, cykelbil og hammerkast

Efter højtideligheden i kirken holdt Silje Pedersens storebror klar til at hente hende i en traktor, mens Katrine Bergmann regnede med at skulle køre hjem helt normalt i sine forældres bil. Men til hendes store overraskelse holdt der en af cykelholdet Coloquicks følgebiler klar. Den skulle køre hende hjem til Lyby Strand lidt uden for Skive. Det fik hende til at fælde en tåre.

Silje Pedersen er dygtig til hammerkast og har kastet 44,57 meter. Sidste år slog hun en Danmarksrekord med fem meter. Derfor blev hendes konfirmationsportræt også ret utraditionelt taget på et stadion i hammerkastburet.

- Et godt konfirmationsbillede er, hvor konfirmanden er inde over og med til at bestemme, og så skal det være et sted, hvor de er trygge. Hammerkast er en stor del af Siljes liv nu, så det giver mening, fortæller fotograf Linda Routh Kærgaard.

Silje Pedersen fik taget et utraditionelt konfirmationsportræt.
Silje Pedersen fik taget et utraditionelt konfirmationsportræt.
Foto: Linda Routh Kærgaard

Corona-fester

Efter kirken skulle Silje Pedersen holde sin fest i et forsamlingshus i Højslev, hvor 47 gæster og corona-reglerne var med.

- Vi har lavet om på bordplanen og sat familier sammen, som har været sammen hele tiden. Vi har lavet maden om fra buffet til små bokse, så hver gæst får deres madpakke. Og så har vi stillet sprit op og bruger papir i stedet for håndklæder, fortæller Siljes mor, Heidi Pedersen.

Katrine Bergmann holdt sin konfirmation hjemme sammen med 24 gæster.

- Vi har modtaget 14 afbud på grund af ny dato, og nogle har også været nervøse for at komme på grund af corona, men ellers er festen og dagen som Katrine har ønsket det, oplyser hendes far, Jens Peter Bergmann.

Se TV MIDTVESTs indslag fra forberedelser og konfirmationsdagen.

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.