Tyve trodser nabohjælp

Nabohjælp er langt fra en garanti for at indbrudstyvene holder sig væk.

Skilte for enden af villavejene og på postkasser, døre og vinduer fortæller indbrudstyve i Videbæk, at her er de ikke velkommen.  

I Videbæk lavede de for to år siden foreningen Videbæk Nabohjælp

, der skulle forhindre indbrud - siden er tyvene nærmest strømmet til.

- Det er jo rigtigt ærgerligt, det stiger, for det var ikke det, der var meningen med det her. Grunden til at vi gik i luften var, at folk skulle føle sig trygge her. Og at vi skulle knække (indbruds)bølgen sammen med politiet, siger Thomas Toft, der er kasserer i Videbæk Nabohjælp. 

Indbrud steget markant

I følge Danmarks Statistik var der i 2009 18 indbrud i Videbæk. I 2010 var der 24. I 2011 var der 35, men så i 2012, stiger tallet markant til 60 indbrud. Året efter i 2013 var der 59 indbrud.

Antallet af indbrud stiger altså markant i de to år, hvor Videbæk Nabohjælp har været igang.

- Hvis folk føler sig trygge, så gavner det. Man kan aldrig sige sig fri for indbrud ved at være med i nabohjælpen, siger Thomas Toft fra Videbæk Nabohjælp.

Tyv brød ind

I Ikast har de knækket kurven for villaindbrud. Fra 2012 til 2013 faldt antallet af indbrud fra 205 til 118. Men indbrudene sker stadig. Så sent som i mandags brød tyve ind i en villa i Egeparken. En villa, hvor beboerne var på ferie, men som var overvåget af naboerne.

- Det er sørgeligt, at man ikke kan have sine ting i fred. Og det er da irriterende også, når man går og har et ekstra øje, siger Jess Lassen, der er nabohjælper i Egeparken i Ikast.

Flere bliver nabohjælpere

Nabohjælp er inden for de seneste par år blevet en populær måde at bekæmpe villaindbrud på. Nabohjælpsordningen blev født i 1986 og relanceret i 2012. I løbet af de seneste to år har flere end 62.000 danskere tilmeldt sig ordningen.

I Midt- og Vestjylland strømmer medlemmerne også til den landsdækkende ordning. Tilbage i februar var der 3.900 medlemmer, i dag har det tal rundet 6000.

- Man føler sig mere tryg i hvert fald. Om det hjælper eller ikke hjælkper, det ved jeg ikke, siger nabohjælper Jess Lassen.

Gamle undersøgelser

Ifølge politiet, Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd så er der ingen tvivl om, at nabohjælp forhindrer indbrud.

"Nabohjælps-ordninger mindsker kriminalitetsniveauet med op til 26 %", skriver Det Kriminalpræventive Råd på sin hjemmeside.

Men de undersøgelser der bliver henvist til på hjemmesiden er alle mere end tyve år gamle og stammer primært fra USA og England.

- Er det falsk tryghed man sælger med de her nabohjælpsordninger? Nej, det er det absolut ikke. Og nabohjælp kan ikke stå alene, siger politikommissær Jørgen Pedersen, Midt- og Vestjyllands Politi.