Sprang direkte fra 5. til 8. klasse: Nu har han vundet stor forskningspris

Kasper Fredenslund har altid været foran i skolen, og nu giver det pote.

Kasper sprang direkte fra 5. til 8. klasse.
Kasper sprang direkte fra 5. til 8. klasse.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Kasper Fredenslunds fingre står ikke stille, når han taster på tastaturet. Han er en ambitiøs ung mand, og det har han nu papir på.

Den unge forsker fra Ringkøbing har vundet en forskningskonkurrence for unge, nemlig UngeForskere 2018.

- Nu er jeg meget interesseret i både matematik og fysik, så da jeg fandt det her problem, som jeg kunne arbejde med, så var det oplagt for mig, fortæller den 18-årige forsker.

Det er fysik og matematik på et niveau, som er et stykke over det niveau, som han lærer til hverdag i 3.g. Hør ham forklare det herunder:

0:21
Kasper Fredenslund beskriver sit forskningsprojekt. 

Altid foran

Kasper Fredenslund har altid været foran de andre i klassen. I børnehaven lærte han sig selv at læse.

- Han var faktisk en rigtig habil læser allerede tilbage i 1. klasse, hvor han hjemmelæste Harry Potter-bøgerne, men når han var i skole, så skulle han jo det samme som de andre, hvilket betød, at han skulle lave bokstavsindlæring, forklarer hans mor, Tina Fredenslund.

Efter 5. klasse sprang han så direkte til 8. klasse.

- Det gav mig nogle nye udfordringer, da jeg kom op i 8., men så fik jeg ret hurtigt læst op på det, og så gik der ikke ret lang tid, og så var jeg ved at undervise 9. klasse i teoretisk fysik, siger Kasper Fredenslund.

Svært socialt

Det har kostet på den sociale front, hvilket har resulteret i, at den 18-åriges venner nu er spredt ud over hele verden.

- Det har været en udfordring socialt ikke at være på niveau med sine jævnaldrende. Han var ligesom et andet sted, og de interesser han havde, dem havde de andre jævnaldrende ikke. Han havde også svært ved at forstå, hvad det var for nogle interesser, de havde, forklarer hans mor.

Til sommer rykker Kasper Fredenslund til Aarhus. Her skal han starte på universitetet, men han står i et dilemma. Han har nemlig ikke besluttet, hvad han skal læse. 

- Jeg hælder umiddelbart til fysik, fordi datalogi er lidt lettere at læse op på som selvstudie, slår han fast.

2:40