Slud og nattefrost på vej: Har du fået skiftet til vinterdæk?

​Efteråret går på hæld, og hvis du ikke har skiftet til vinterdæk endnu, så er det på rette tid, siger FDM.

Der er ingen grund til at vente på sneen, inden du får vinterdækkene på.
Der er ingen grund til at vente på sneen, inden du får vinterdækkene på.
Foto: FDM

Vi kan se frem til nattefrost helt ned til minus fire grader, når i morgen onsdag bliver til torsdag. Samtidigt lover DMI også slud over det Midt- og Vestjyske.

Selvom det først er på fredag, at kalenderen fører os ind i den første vintermåned, så er den her delvist allerede. Og det betyder, at det er tid til at få vinterdækkene på bilen.

Også selvom vinteren starter ud med at være mere grøn end hvid, fortæller FDM.

- Mange bilejere forbinder fejlagtigt vinterdæk med sne og isglatte veje. Men faktisk er de våde veje og lave temperaturer lige så afgørende for, at man bør skifte til vinterdæk, fortæller seniortekniker i FDM, Jørgen Jørgensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Vinterdæk er ganske enkelt et bedre valg, når temperaturen nærmer sig frysepunktet. Både i glat og vådt føre. Så har man vinterhjulene liggende, men endnu ikke fået dem sat på, er det nu, man skal i gang.

FDM har tidligere lavet en undersøgelse af forskellen mellem sommer- og vinterdæk. Den viste, at vinterdæk står bedre fast, allerede når vejene bliver fugtige og friktionen mellem dæk og underlag mindskes.

Typisk når temperaturen er fem plusgrader eller under, og det er fugtigt i vejret og vejene saltes.

Intet lovkrav

I Danmark er det ikke et lovkrav, at man skal have vinterdæk på, men sådan er det ikke i flere af vores nabolande.

I Sverige er det et krav fra 1. december til 31. marts, mens det i Tyskland er et krav, hvis der er vintervejr. Tyskland skærper fra 1. januar 2018 desuden kravene, så vinterdæk fremover skal være mærket med bjerg- og snefnugsymbol. Dæk produceret før den dato er dog forsat lovlige i en overgangsperiode frem til 2024.

Disse regler gælder også danskere, hvis de skal på ferie, så husk især vinterdækkene, hvis du skal på skiferie.

Det betyder dog ikke, at du bare bør droppe vinterdækkene, hvis du bliver i Danmark. Er der sne på vejen er bremselængden for sommerdæk markant længere end for vinterdæk. Derfor anbefaler FDM, at man kører på vinterdæk om vinteren.