Michael Rasmussen: Jeg vil ikke skjule min fortid

En dopingdom skal ikke sætte en stopper for Michael Rasmussens mulighed for at undervise unge i cykling. Tværtimod skal de unge lære af hans erfaringer.

Michael Rasmussen

Når Hald Ege Høj- Fri og Efterskole slår dørene op for en helt ny mountainbikelinje bliver det med den dopingdømte cykelrytter Michael Rasmussen i spidsen.

Netop dopingdommen er, ifølge Michael Rasmussen selv, en vigtig del af de erfaringer, han giver videre til sine kommende elever.

- Jeg synes, det er yderst relevant. Hvis man siger cykling, så vil tanken uvægerligt falde på doping også. Jeg har et åbent og ærligt forhold til, hvordan tingene har været, og det hjælper ikke at skjule den del af det. Det vil de unge mennesker også få at vide undervejs, siger han.

Dopingdom er ikke et problem

Kritikken haglede ned over den tidligere Tour de France-etapevinder efter, at han tilbage i 2013 indrømmede et årelangt dopingmisbrug.
Men dopingdommen bekymrer ikke skolens forstander, Erik Junker.

- Det er vigtigt i de Frie Skoler, at vi har hele mennesker. Der er skrammer og sprækker i Michael Rasmussens liv, ligesom der er i andres. Det synes, vi giver rigtig god mening, når man skal arbejde med et dannelsesprojekt, som en høj- og efterskole jo først og fremmest er, siger han.

Brænder for at undervise.

Kyllingen fra Tølløse, som er blevet Michael Rasmussens populære kaldenavn, er tidligere verdensmester i mountainbike og har vundet flere etaper i Tour de France. Nu skal han så være underviser på Hald Ege Høj-, Fri- og efterskole.  En rolle som ikke er helt ukendt for den 42-årige cykelrytter. 
Tidligere har han arbejdet for Randers og Hedensted Kommune, hvor opgaven lød på at motivere en flok unge til at cykle fra Danmark til Alpe d'Huez.  

- Jeg synes nærmest, det er en forpligtigelse, at jeg skal give videre af de erfaringer, jeg har gjort mig. Det er trods alt det(cykling, red.), jeg har brugt det meste af mit liv på indtil videre, og jeg har en tro på, at jeg kan finde ud af det, siger Michael Rasmussen.

 

1:52
Michael Rasmussen skal være højskolelærer på den nye Hald Ege Højskole.