Hård kritik af nyt hospice

Et nyt hospice i Brædstrup ved Horsens betyder besparelser på fire andre hospicer i region midtjylland

Til april åbner et nyt hospice med ni pladser i Brædstrup ved Horsens. Det vil Region Midtjylland finsiere ved at spare i alt 1,4 millioner kroner på de andre fire hospicer i regionen. På Anker Fjord Hospice i Hvide Sande kalder de planen grotesk.

- Vi synes, det er et galt sted, at Region Midtjylland vælger at spare. Det er de mest udsatte patienter i sundhedssystemet, der er i en rigtig svær fase af deres liv, siger Esben Lunde Larsen, der er formand for Anker Fjord Hospice og folketingsmedlem for Venstre.

Den dyre løsning

Region Midtjylland har brug for ni ny hospice-pladser. Derfor kunne regionen vælge at udvide de nuværende hospicer eller bygge et nyt. Politkerne valgte det sidste, selvom ni pladser er så få, at driftsprisen pr. patient bliver højere end normalt. Det gør den, fordi at det personale, der minimum skal ansættes, egentligt svarer til et højere antal pladser.

- Vi vidste godt, at den økonomi, der følger med de ni pladser, ikke svarer til det, det koster at drive hospice. Men det var vigtigt at få ni ekstra pladser et andet sted end på de bestående hospicer, fordi Sydøstjylland og Region Midtjylland havde et hul. Og det er derfor, der kommer et nyt hospice i Brædstrup, siger SF'eren Bente Nielsen fra forretningsudvalget i Region Midtjylland.

På Anker Fjord Hospice kan de godt se, at der er et geografisk hul. Men de mener ikke, at de skal finansiere hullet.

- Jamen jeg har stor respekt for, at man gerne vil have en god geografisk dækning af hospice-pladser. Men når man laver hospicet for lille, som Region Midtjylland gør med det nye hospice, og man henter pengene på de øvrige hospicer, så er det simpelthen uacceptabelt, siger Esben Lunde Larsen.

Bente Nielsen kan godt forstå, at de er utilfredse på de nuværende hospicer. Derfor vil hun i morgen på et møde i forretningsudvalget åbne op for, at der kan komme en ny høringsrunde, inden spareplanen bliver vedtaget.