Liza er eneste akademiker i smedevirksomhed: - De skulle lige se mig an

En stål- og smedevirksomhed i Viborg har ansat en akademiker, som skal være med til at skabe vækst. Hun har allerede hjulpet med en ny produktlinje.

Liza Køster har et noget andet CV end kollegaerne i stål- og smedevirksomheden Kærsgaard, som mest består af smede og bygningskonstruktører.

Hun er uddannet industriel designer med en overbygning i designledelse og er den eneste akademiker i virksomheden.

quoteDe skulle lige se mig an, men efterhånden som de lærte mig mere at kende, var de lidt mere åbne.

Liza Køster, projektkoordinator

- De skulle lige se mig an, men efterhånden som de lærte mig mere at kende, og jeg også kom ud og var med i produktionen og hjalp med at samle nogle af møblerne, så var de lidt mere åbne. Mine opgaver er jo ikke lige så synlige som deres, siger Liza Køster, der er projektkoordinator på Upfront Solutions i virksomheden.

Et år efter, hun blev ansat, er virksomheden nu så småt klar med en helt ny produktlinje af møbler til altanen. Noget, som ikke var blevet til uden en som Liza Køster.

- Vi ville gerne producere nogle møbler, men vi måtte bare konstatere, at det ved vi ikke ret meget om. Der skulle nogle andre kompetencer til at løse hele udviklingsprocessen, og det er hun kommet ind og har hjulpet os med, siger Niels-Martin Andersen, der er Kærsgaards administrations- og økonomichef.

Virksomheden Kærsgaard laver i forvejen altaner. Med Liza Køsters hjælp producerer de nu også møbler til altanen - her et multifunktionelt altanbord, som kan klappes sammen, og en loungestol, som også kan slåes op til en spisebordsstilling.
Virksomheden Kærsgaard laver i forvejen altaner. Med Liza Køsters hjælp producerer de nu også møbler til altanen - her et multifunktionelt altanbord, som kan klappes sammen, og en loungestol, som også kan slåes op til en spisebordsstilling.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Akademikere gør en forskel

At nyt blod gør en forskel er netop konklusionen i en analyse foretaget af Akademikernes A-kasse. Ifølge den vil en akademiker, der kommer ind i en produktionsvirksomhed skabe nye jobs og nye indtægtskilder.

Efter fem år har virksomheder med en akademiker på lønningslisten i gennemsnit 5,4 flere ansatte end virksomheder uden.

Og de samme virksomheder har ifølge analysen 3,1 procent større chance for at overleve i en skarp konkurrence.

Stål- og smedevirksomheden i Viborg tror på, at akademikeren kan være med til at øge omsætningen.

- Der er ingen tvivl om, at vi har gjort det, fordi vi kunne se, at der var et marked. Hvis ikke vi havde taget en akademiker ind til at hjælpe os med at komme ind på det marked, så havde vi ikke fået gjort os så klar til det, som vi er nu. Så vores håb er, at det kan øge noget omsætning, siger Niels-Martin Andersen.

Han ser det akademiske som en nødvendighed.

- Nogle gange kan man godt i håndværksbranchen tænke, at det kan blive lidt for akademisk, men sådan ser vi det ikke. Det er nødvendigt, at det er akademisk, fordi der er en masse opsamling af viden og procesoptimering, som vi ikke er dygtige nok til, siger Niels-Martin Andersen.

Ikke færdig med Viborg 

De fleste af Liza Køsters studiekammerater arbejder i store byer som Aarhus og København. Men hun er glad for, at Viborg-virksomheden ansatte hende.

- Det er fedt, at den viden, jeg kommer med, kan bruges også i noget praksis, og jeg kan hjælpe med at få struktureret nogle processer og få dem mere synliggjort på sociale medier for eksempel.

Der kommer til at gå noget tid, før hun forlader domkirkebyen.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan finde på at lave til udemiljøet. Vi er slet ikke færdige.

Hos stål- og smedevirksomheden Kærsgaard har de ansat en højtuddannet akademiker, der skal skabe ny vækst.