Landbrugselever overkom coronakrisen: - Det har været helt vildt mærkeligt

Coronakrisen har også sat sine spor for eleverne på Asmildkloster Landbrugsskole. Alligevel kan de fejre færdiguddannede elever.

Der er mange unge mennesker, der i denne tid går rundt med et synligt bevis på, at de har færdiggjort en uddannelse. I dag blev der føjet endnu en til rækken.

Det er Mads Johsen, der torsdag blev faglært landmand efter fire års slid på Asmildkloster Landbrugsskole.

- Det er super skønt. Det er fire år, jeg har brugt og som har betydet alt for mig. Jeg ved godt, at jeg ikke bliver student, men vi får hue på og bliver faglærte landmænd. Det er fantastisk, siger han og fortsætter:

- Vi skal lige feste i et par dage, og så skal jeg ud til min chef, hvor jeg begynder på arbejde igen.

Mads Johsen er ikke den eneste fra Asmildkloster Landbrugsskole, der er glad for, at de unge kan få huen på.

Fire års knoklen

For Lars Mortensen, der er sous-chef på skolen, er det årets bedste tid, når han gang på gang kan sige tillykke til sine elever, der nu er færdiguddannede.

- Det er mega lækkert. Den her uge på året er den bedste, når vi ser de her dejlige mennesker få huen på efter at have knoklet i fire år. At se deres familier kommer for at fejre deres sønner og døtre, det er mega lækkert, siger han.

I år er følelsen om muligt endnu bedre end tidligere. For i nogle perioder var det slet ikke sikkert, at de kunne give deres elever det farvel, som de tidligere årgange har fået. Årsagen? Coronakrisen.

- Vi var meget spændte på, hvordan det måtte lande. Men det var vigtigt, at de kom ind, så vi fik dem i halvanden måned på skolebænken, så vi kunne få taget rigtig afsked med dem, og så vi fik muligheden for at lave en rigtig fest for dem i aften. Det er jo en kostskole, så vi er rigtig meget sammen. Derfor betyder det rigtig meget, at vi kan få sluttet fint af, slår sous-chefen fast.

Hjemsendelse og fjernundervisning

Coronakrisen har gjort hverdagen meget anderledes end forventet.

Eleverne blev sendt hjem fra skole og skulle i stedet have fjernundervisning. 

- Det har været helt vildt mærkeligt. Det er fedt at have gennemført på trods af corona. Vi har været hjemme i to måneder med undervisning på skærmen. Men vi er kommet igennem det og har haft halvanden måned på skole nu, så vi kunne afslutte sammen, siger Mads Johsen.

- Vi må sige, at da Mette Frederiksen lukkede landet ned, var vi ikke forberedte på det. Men jeg må sige, at vores undervisere og de kære elever virkelig har knoklet. De har fået fjernundervisningen til at fungere. Der var ingen, der havde øvet sig i det. Alle tog det med oprejst pande, og det har fungeret bedre end forventet, slår Lars Mortensen fast.

Drømmen er derude

Men nu lykkes det for Mads Johsen at få huen og beviset på, at han er uddannet landmand.

De to ting - huen og beviset - gør, at han kan drømme om fremtiden.

- Det er rimelig svært at starte sit eget landbrug op nu til dags. Men jeg kunne helt sikkert godt tænke mig at gøre det engang, siger han.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Uddannelse.