Jens Rohde om sit radikale farvel: Min plan er ikke at have en plan

Jens Rohde har meldt sig ud af Det Radikale Venstre. Men han har ingen ide om, hvad han skal nu. Andet end at trække vejret og tænke sig godt om.

1:43
Jens Rohde foran Christiansborg. Hans arbejdsplads gennem mange år. Nu overvejer han, om fremtiden skal være indenfor eller udenfor de politiske mure.
Foto: Klaus Knudsen Pedersen

50-årige Jens Rohde fra Viborg nævner igen og igen tre ord på dagen, hvor han endnu engang overraskede i dansk politik.

Politik skal være troværdigt, loyalt og ordentligt. Og derfor har i dag han meldt sig ud af Det Radikale Venstre.

- For nogen er et medlemskab af et politisk parti mere helligt end ægteskabet. Sådan er det ikke for mig. Man skal kunne se sig selv i den grundsubstans, der er i partiet, hvis det skal være troværdigt. Jeg kan ikke lade som om, og derfor tager jeg konsekvensen, siger han.

Opgør med asylstramninger og aktivisme

I december 2015 vendte Jens Rohde Venstre ryggen. I protest mod partiets skærpede udlændinge- og asylpolitik. Nu vender han så Det Radikale Venstre ryggen. I protest mod det, Rohde kalder enkeltsags-aktivisme – blandt andet på miljøområdet.

- Hver gang nogen kommer os i møde på det grønne område, så skruer vi bare kravene op, fordi vi vil være de grønneste. Og det minder mig lidt om det, jeg oplevede Venstre gøre i sin tid bare med udlændingepolitikken, hvor det blev antallet at stramninger og signalværdien, der blev afgørende og definerende. Og så bliver det målet, der helliger midlet, og det kan jeg ikke se mig selv i, siger han.

Men hvor kan Jens Rohde så se sig selv? Hvor kan han genfinde troværdigheden, loyaliteten og ordentligheden? 

- Det har jeg helt bevidst ikke taget stilling til. Min plan har været ikke at have en plan, for jeg er nødt til at befri mig selv for alle de spekulationer for at kunne åbne mit sind. Og det er derfor, jeg har valgt at melde mig ud uden at tage stilling til, hvad der så skal ske – hvad enten det er inden for Christiansborgs mure, eller om det er liv uden for politik.

Løkke, Støjberg og Rohde på bagerste række

Jens Rohdes farvel til de Radikale sker i en tid, hvor dansk politik i den grad er i opbrud. Konservative Orla Østerby fra Bækmarksbro blev løsgænger i slutningen af 2020. Inger Støjberg, der er valgt i Skivekredsen, overvejer lige nu sin fremtid i Venstre, mens tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen allerede har valgt Venstre fra for et liv som løsgænger i Folketinget. Nu gør Jens Rohde fra Viborg ham så med selskab.

- Jeg forestiller mig da, at man snart kan tage et ikonisk billede af mig, Løkke og måske Støjberg på bagerste række i folketingssalen. Det kunne da være meget underholdende, siger han i et grin.

Spørgsmålet er om Jens Rohde og Løkke dér på bagerste række i folketingssalen kan finde hinanden i et nyt politisk samarbejde? Flere politiske kommentatorer hæfter sit ved, at netop Rohdes udtalte ønske om at få dansk politik tilbage på midten, lyder mistænkeligt meget som Lars Løkke Rasmussens vision i hans nye politiske netværk. Men Jens Rohde afviser, at han allerede har lagt planer med sin tidligere partiformand.

- Jeg deler hans analyse af, at der er behov for, at nogen trækker dansk politik ind på midten og gør op med den centrifugalkraft, der regerer i dansk politik lige nu, lyder det fra Jens Rohde, der dog ikke er klar til at sværge Løkke troskab:

 - Jeg har ikke talt med Lars Løkke siden begyndelsen af 2020, hvor vi sad i folketingssalen og diskuterede boligpolitik. Så jeg ved ikke, hvad hans projekt går ud på, lyder det fra Rohde.

Og netop centrifugalkraften nævner Rohde også igen og igen. En kraft, der ifølge ham, altså har ført til alt for lidt politik hen over midten. Men også en kraft, der har skabt store forandringer – blandt andet i hans tidligere parti, Venstre. Kan forandringerne ligefrem skabe rum for et Venstre-comeback?

- Jeg synes, at det er værd at kvittere for, at Jakob Ellemann-Jensen tager en oprydning i sit parti. Det har jeg meget stor respekt for. Men jeg har ikke besluttet mig for, hvor jeg kan se mig selv. Foreløbigt ser jeg mig selv siddende i min stue med retten til at åbne mit sind og tænke nogle tanker om, hvad både jeg og min familie skal foretage os i de kommende år, lyder det fra Jens Rohde. 

4:15
Jens Rohde har haft en farverig politisk karriere. Nu vil han ikke længere være medlem af Radikale Venstre.