Efter fund af fugleinfluenza: I dag begynder aflivningen af 4.000 fasaner og 1.500 ænder

Det er anden gang indenfor dette kalenderår, at der er konstateret fugleinfluenza i en besætning i Løvel nord for Viborg. I dag gik arbejdet med at aflive den smittede besætning i gang.

I dag er aflivningen af knap 6000 fugle begyndt i en fjervildbesætning i Løvel.
I dag er aflivningen af knap 6000 fugle begyndt i en fjervildbesætning i Løvel.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

I dag bliver omkring 4.000 fasaner og 1.500 ænder aflivet, da der igen er konstateret fugleinfluenza på en gård i Løvel Nord for Viborg.

Det er Fødevarestyrelsen, der sammen med beredskabsstyrelsen står for at aflive de smittede fjerkræ.

- Aflivningen foregår på den måde, at dyrene bliver gasset i nogle gasvogne, vi har med, hvilket faktisk er de samme vogne, som vi brugte til minkene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker.

Tilbagevendende problem 

Dagen i dag og i morgen er sat af til at få løst opgaven, som desværre ikke er et enestående eksempel.

- Vi kan se, at risikoen for fugleinfluenza er større i udendørs besætninger som denne, men generelt har vi desværre set en stigning i fugleinfluenzasmittede dyr både her i området, men også i hele landet og i Europa. Det er desværre et tilbagevendende problem, siger Flemming Kure Marker.

Forud for aflivningen er der taget prøver af fuglene på gården.
Forud for aflivningen er der taget prøver af fuglene på gården.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Det er ikke kun den smittede besætning, der rammes af sygdommen. Når fugleinfluenza opstår i en besætning, bliver der indført restriktioner overfor andre fjerkræsbesætninger i en radius på 3-10 kilometer. Det betyder, at de ikke må flytte på deres fjerkræ eller sælge eksempelvis æg i en periode.

Når aflivningen i Løvel er færdig, venter en større rengøring af ejendommen.

- Når vi er færdige, skal der laves en grundig rengøring af hele stedet, og så skal der gå noget tid, før man må indsætte dyr her igen, fortæller Flemming Kure Marker.