Christina er mor til ni børn: - Det er vildt, hvordan kapaciteten til at elske bare vokser

Dette er et portræt i TV MIDTVESTs portrætserie ENESTÅENDE, hvor vi sætter fokus på ti midt- og vestjyske personligheder.

I hjemmet i Skelhøje sidder 43-årige Christina Tatarczuk og ammer sin nyfødte datter.

Det har hun prøvet mange gange før. På 23 år har hun født ni børn. 

Selvom det er en del flere børn, end gennemsnittet vælger at få, så kan Christina Tatarczuk slet ikke forestille sig det anderledes. 

- Det har været vigtigt for mig at bruge min tid på det, der betyder allermest for mig. Det har været min familie, og det har været mine mange børn. Det føles bare så stærkt og rigtigt inden i mig, fortæller hun.

Det var ikke givet fra starten, at Christina Tatarczuk skulle have mange børn. 

- Det er svært at pege på det tidspunkt, hvor det gik op for mig, at en storfamilieliv var det, vi skulle. Hvert enkelt barn, der er kommet, er appelsiner, der er faldet ned i min turban, og jeg har bare sagt ja, fortæller hun. 

Christina Tatarczuk arbejder som terapeut og foredragsholder, når hun ikke er på barsel. Hun har valgt at prioritere nærvær højt. Det mener hun, at der er mange familier, der glemmer i dag. 

quoteFor os er virkeligheden jo noget mere simpel at leve i, end jeg tror, den er i folks hoveder. Hvad andre så måtte synes om det, er jeg ikke herre over, og det er i virkeligheden heller ikke så vigtigt. 

Christina Tatarczuk. 

- Jeg håber, at jeg kan inspirere folk til at vende deres familieliv på hovedet og tænke: Det kan faktisk lade sig gøre at leve et liv, hvor tid og nærvær har meget større prioritet, end det har i mange familieliv, siger hun.

Tog et afgørende valg

Christina Tatarczuk er vokset op i en kernefamilie med en mor, far og to børn. Hun kommer altså fra noget, der er væsentligt anderledes, end den familie hun selv har skabt. 

- Familieliv er nok den værdi, som er stærkest hos mig overhovedet. Det blev særligt tydelig for mig, da jeg mistede min mor, fortæller hun. 

Christina Tatarczuk var 15 år gammel, da hendes mor blev syg af kræft. Hun fortæller, at hun godt vidste, hendes mor ville dø af sygdommen på et tidspunkt. 

En del af familien i huset i Skelhøje. 
En del af familien i huset i Skelhøje. 
Foto: Privatfoto.

- Det gjorde det tydeligt for mig, at jeg skal leve mit liv stærkt. Jeg skal leve ud fra mine værdier. Jeg sprang fra sygeplejeuddannelsen, da jeg fik barn nummer to, fordi jeg kunne mærke, at jeg grundlæggende ikke havde lyst til at fortsætte. Det var mine børn, jeg ville, siger hun og tilføjer:

- Jeg vil i hvert fald ikke vågne op til fortrydelse, hvis mit liv skulle ske at blive lige så kort som min mors.

En af de største ting, livet med mange børn har givet hende, er kærlighed. 

- Da jeg ventede barn nummer to, så tænkte jeg: Kan man virkelig elske et menneske mere? Det finder man ud af, at man kan. Det er vildt, hvordan kapaciteten til at elske bare vokser.

To mænd er helte i hendes liv

Den udsædvanlige familiekonstellation i Skelhøje tæller de ni børn, Christina Tatarczuk, Kim og Rene. 

Rene har taget faderskabet til de første otte børn. Han er ikke biologisk far til dem alle, men han er den eneste fungerende far, der er. 

I dag er Christina Tatarczuk kæreste med Kim, som hun har det nyeste medlem af familien sammen med. 

Hun bor dog stadigvæk sammen med Rene, der er far til de første otte børn.

Christina Tatarczuk bor i hovedhuset med de fleste af børnene, mens Rene har et værelse i et andet hus, der ligger på samme grund, med nogle af de ældre børn.

- Kim og Rene er heltene i mit liv. Kim bor syv kilometer herfra, og som det er nu, så pendler han ind og ud af vores liv, fortæller hun. 

- Jeg kan ikke helt pege på én enkelt årsag til, at vi er lykkedes med det. Men vi løfter hinanden og tænker på, hvordan vi kan gøre det godt for de andre. Det kræver selvfølgelig lidt, hver gang vores familie er blevet udvidet, men vi støtter hinanden, siger hun. 

quoteMin krop har gjort det godt, og jeg er bare dybt taknemmelig for, at der er kommet ni sunde og raske børn ud af det her. 

Christina Tatarczuk. 

De tre forældre løfter i flok. Rene tog for eksempel fri fra arbejde, så Christina Tatarczuk og Kim kunne få ro sammen til at tage sig af Saga, da hun kom til verden. 

- Jeg er bare dybt taknemmelig for, at jeg har sådan et menneske i mit liv, siger hun og tilføjer:

- For os er virkeligheden jo noget mere simpel at leve i, end jeg tror, den er i folks hoveder. Hvad andre så måtte synes om det, er jeg ikke herre over, og det er i virkeligheden heller ikke så vigtigt, siger hun. 

Mere fokus på børnene

Christina Tatarczuks valg af livsstil er noget, hun får mange spørgsmål til. Der er mange, der undrer sig. 

- Det har taget mig noget tid på det menneskelige plan at acceptere, at det her ikke bare er en almindelig familiehistorie. Men når jeg kigger på hvert enkelt barn, så kan jeg ikke se, at det på nogen måde kunne have været anderledes, siger hun. 

Det er den følelse, der er den dominerende for hende. Selvom der er praktiske udfordringer ved at have sat ni liv i verden, så klarer familien det, som det kommer. 

- Vi har to køleskabe, vi har to vaskemaskiner, og vi har to biler. Og så er gryderne bare større, og der er lidt mere vasketøj. Men vi har også flere hænder, og børnene har lært, fra de var helt små, at de skal hjælpe til, fortæller hun.

Christina Tatarczuk fortæller, at børnene har lært at hjælpe til fra en tidlig alder. 
Christina Tatarczuk fortæller, at børnene har lært at hjælpe til fra en tidlig alder. 
Foto: Bent Løkke Leth

Med ni børn og sin alder taget i betragtning er Christina Tatarczuk forholdsvis sikker på, at børneflokken nu er komplet. 

- Min krop har gjort det godt, og jeg er bare dybt taknemmelig for, at der er kommet ni sunde og raske børn ud af det her, fortæller hun. 

Men man skal aldrig sige aldrig. 

- Det er jeg simpelthen holdt op med at sige, fortæller hun. 

Hun håber, at andre vil læse hendes historie og blive inspireret til, at der er alternative måder at indrette sin hverdag på. 

- Vores liv er vendt lidt på hovedet i dag, og vi fokuserer rigtig meget på, hvad forældre gerne vil, og hvad forældre har behov for. I min optik glemmer vi, hvad børn har brug for. De har ikke brug for så stressede liv, som mange af os lever, med så meget fravær, afstand og adskillelse, siger hun. 

 
Foto: Bent Løkke Leth