100 år gammel Aakjær-strid slutter nu

Den afdøde digter rasede mod Hedeselskabet i begyndelsen af 1900-tallet. Nu giver selskabet ham en mindesten i Kongenshus.

En mere end 100 år gammel stridsøkse mellem den afdøde digter Jeppe Aakjær og Hedeselskabet skal nu begraves. Det har Hedeselskabet besluttet. 

Derfor vil selskabet den 28. august afsløre en mindesten for netop Jeppe Aakjær i Kongenshus Mindepark, hvor andre prominente navne i forbindelse med opdyrkningen af hedearealerne i sidste århundrede, også har fået en sten. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Lå i åben krig mod Hedeselskabet
Hedeopdyrkningen, og især måden, det foregik på, var nemlig ikke noget, Jeppe Aakjær brød sig om. Det lagde han ikke skjul på og i starten af 1900-tallet lå han ifølge avisen i åben krig mod Hedeselskabet.

Nu har selskabet bestemt sig for at begrave stridsøksen ved at give digteren en plads i mindelunden i Kongenshus Mindepark, som også er museum for hedeopdyrkningen i Jylland.

-Både Aakjær og Hedeselskabet var kæmpende for hver deres sag, men nu lever vi i en anden tid, hvor vi er blevet mere opmærksomme på at give tilbage til naturen, og derfor vil vi gerne bilægge striden ved at give plads til Aakjær i Kongenshus, siger Birger Schütte, der sidder i bestyrelsen for Kongenhus og i Hedeselskabets repræsentantskab, til Kristeligt Dagblad.

Det er i år 150 år siden, at Jeppe Aakjær blev født i Åkjær, syd for Skive.

 

I år er det 150 år siden, forfatteren Jeppe Aakjær blev født i Åkjær syd for Skive. Det skal naturligvis fejres i Skive.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.