Hospitalerne forbereder sig på stort pres i ugerne efter påske

Region Midtjylland er forberedt på en stigning i antallet af indlagte COVID-19 patienter efter påske. Men beholdningen af værnemidler er presset.

Hospitalerne i Region Midtylland forventer at råde over 282 intensivsenge med respiratorer i ugerne efter påske, hvor Corona-epidemien forventes at toppe.
Hospitalerne i Region Midtylland forventer at råde over 282 intensivsenge med respiratorer i ugerne efter påske, hvor Corona-epidemien forventes at toppe.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er både respiratorer, intensivpladser og forhåbenligt også værnemidler nok, når der forventeligt sker en stigning i antallet af COVID-19 patienter efter påske.

Sådan lyder det fra Region Midtjylland, hvor personalet de sidste uger har arbejdet intensivt på at forberede sig og opruste.

Hospitalerne i Region Midtylland forventer at råde over 282 intensivsenge med respiratorer i ugerne efter påske, hvor Corona-epidemien forventes at toppe. Til sammenligning havde hospitalerne ved årsskiftet ca. 85 pladser af samme type.

- Den store stigning fra 85 til 282 intensivpladser er et godt billede på den enorme indsats personale i og omkring sundhedsvæsenet i døgndrift har lagt for dagen, for at være klar når corona-kurven topper, og patienterne forventeligt bliver flest, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Flere intensivpladser i hele regionen

Pladserne der kan huse alvorligt smittede COVID-19 patienter er fordelt over hele regionen, med flest på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Randers.

I alt er 210 af pladserne reserveret til patienter med COVID-19. Hertil kommer 72 pladser beregnet på andre patienter.

I den aktuelle prognose er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der i de kommende to til tre uger bliver brug for ca. 190–225 respiratorpladser i Region Midtjylland. Det scenarie mener hospitalerne i Region Midtjylland at være forberedt på:

- I forhold til de prognoser vi arbejder ud fra nu, så forventer vi, at 282 intensivpladser er nok, fordi hospitalerne fungerer som forbundne kar, siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Hvis det mod regionens forventning viser sig, at de enkelte hospitaler får flere patienter, end der er plads til, så bliver patienterne fordelt på andre hospitaler.

Presset på beholdning af værnemidler

Hospitalerne i Region Midtjylland råder i alt over 359 apparater, der kan anvendes som respirator.

Nogle af dem skal også anvendes til anden aktivitet på hospitalerne, men ifølge koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen, er Region Midtjylland godt forberedt på den front.

Anderledes forholder det sig dog for mængden af de nødvendige værnemidler – håndsprit, dragter, handsker og masker. Som det er nu, har Region Midjylland nok, men behovet ændrer sig dagligt, og derfor arbejder regionen hårdt på at få flere værnemidler hjem.

Særligt forsyningen af masker er presset.

- Vi får løbende både masker og visirer ind i Danmark. Men vi har en udfordret situation. Særligt på nogle af masketyperne er vi nervøse for at løbe tør, siger koncerndirektør hos Region Midtjylland til Anders Kjærulff til TV2 ØSTJYLLAND.

Tirsdag den 1. april lød det, at de danske regioner afventer en levering af flere 100.000 masker fra Kina. En levering som Region Midtjylland er dybt afhængig af.

Siden da er der løbende blevet leveret værnemidler. Sidst på ugen fik Region Midtjylland blandt andet leveret flere tusinde visirer. 

Og meldingen fra koncerndirektør Ole Thomsen søndag er, at der er ro på i de kommende dage, men at der fortsat er brug for flere leverancer:

- Det er kritisk, hvis ikke vi får leveret flere masker i løbet af næste uge. Det gælder især en særligt tæt maske, der bruges til indgreb, hvor personalet kan være udsat for en slags vådt støv af stoffer fra patienten, der kan være i luften længe, fortæller Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Samlet venter Region Midtjylland i øjeblikket på at få leveret værnemidler over de kommende uger for næsten 200 mio. kroner. De leverancer bliver afgørende:

- Jeg ved ikke, hvad vi helt konkret stiller op, hvis vi løber tør for værnemidler. Det bliver en vurdering på hospitalerne. Men vi kæmper en kamp lige nu, og gør alt hvad vi kan. Det afgørende er, hvor store mængder vi får ind. Men situationen er udfordrende og nogle steder bekymrende, siger Anders Kjærulff til TV2 ØSTJYLLAND.