Politisk kommentator: To afgørende dage for Mogens Jensen

Både i dag og i morgen forventes det, at grundlaget for regeringens beslutning om minkaflivning bliver klarere.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er valgt i Herningsyd Kredsen i Vestjyllands Storkreds.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) er valgt i Herningsyd Kredsen i Vestjyllands Storkreds.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvem vidste hvad, og hvornår vidste de det?

Onsdag ventes en redegørelse fra Fødevareministeriet offentliggjort. Den skal klarlægge forløbet op til regeringens beslutning om at beordre alle mink i landet aflivet.

Samtidig får vi måske svar på, om fødevareminister Mogens Jensen (S) kan blive på posten.

- Det mest interessante bliver selvfølgelig, om der i redegørelsen er en forklaring på, hvordan man kunne træffe en beslutning, der betød, at man krævede aflivning af hele minkbestanden til trods for, at det ikke var lovligt, siger politisk kommentator Hans Engell.

Enhedslisten vil fokusere på forløbet

Derudover vil især regeringens støtteparti Enhedslisten være interesserede i at få svar på, hvordan forløbet forud for ordren har været. Regeringen har nemlig skiftet strategi flere gange, siden man konstaterede de første smittede mink i juni.

Først blev besætningerne aflivet, men så skiftede regeringen og sundhedsmyndighederne strategi i løbet af sommeren, hvor man forsøgte at inddæmme smitten. Det virkede ikke, hvilket senere har ført til omfattende smittespredning blandt mink.

Regeringen siger, at den har handlet efter myndighedernes anbefalinger under hele minksagen, men ifølge Kåre Mølbak kan kursskiftet føres tilbage til "en præmis" og "et politisk valg" om, at branchen skulle bevares, skriver Jyllands-Posten. Det sår på ny tvivl om regeringens forklaring.

Avisen Information har derudover afsløret, at Statens Serum Institut i september redegjorde for, at coronavirus kunne mutere i mink og potentielt gøre en kommende vaccine mindre effektiv.

Konkret vil Enhedslisten have svar på, om man handlede rigtigt på det rigtige tidspunkt:

- Her går det helt tilbage til september, og om man i virkeligheden burde have grebet hårdere ind tidligere og fastholdt en aflivning af mink på det tidspunkt, siger Hans Engell.

Støttepartier skærper tonen

I løbet af forrige uge måtte både statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) ad flere omgang beklage, at man ulovligt havde bedt alle minkavlere om at aflive deres besætninger.

Beslutningen har været genstand for meget kritik fra oppositionen og landets minkavlere, som har lagt vægt på, at regeringen de facto trak stikket på en hel industri.

Torsdag er næste dag at holde øje med i dansk politik, for her foregår der et samråd, hvor fødevareminister Mogens Jensen skal forklare, hvornår han og Fødevarestyrelsen blev klar over, at der manglede grundlag for beslutningen om at aflive alle mink.

Efter samrådet forventer man, at støttepartierne Enhedslisten og Radikale Venstre vil sige, om de fortsat har tillid til ministeren, eller om han må gå af.

Tonen er skærpet

For en uge siden lød det fra Hans Engell i en analyse, at han ikke troede, at sagen ville koste Mogens Jensen sin post, men tonen er blevet enormt skærpet i denne uge, påpeger han.

- Partierne har virkelig skruet op for blusset, og det afgørende her er ikke om de blå partier har tillid til ham og regeringen, for de vil gerne have en ny regering uanset hvad. Det afgørende er, hvor støttepartierne er henne, og der må man sige, at de i løbet af ugen virkelig har været skarpe, siger Hans Engell.

I oppositionen har Venstre tirsdag meldt ud, at man gerne ser nedsættelsen af en kommissionsundersøgelse af forløbet. I den forbindelse siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at regeringens støttepartier er hykleriske, hvis de tøver med at nedsætte en kommission.