Lattermågen: Et tilløbsstykke i Hanstholm

Fugleentusiaster fra hele landet styrer mod Hanstholm. Det er den sjældne lattermåge, der lokker.

Den har fået fugleentusiaster til at glemme alt om jul og nytår for i stedet at sætte kursen direkte mod den nordvestjyske havneby.

- Det er meget unikt, når det er sådan noget derovrefra. Det er kun ottende gang, den bliver set i Danmark. Så håber man jo selvfølgelig på at få set den godt og få taget nogle foto af den i håb om, at vi ser den igen, fortæller fritidsornitolog John Kyed fra Hanstholm.

Det er lattermågen, der er tale om. Den kommer helt fra den anden side af Atlanten og har fløjet 6-7000 km. Og så er den en sjælden gæst i Danmark. Men fredag dukkede lattermågen op i Hanstholm. 

quoteDet er så nummer to, jeg ser i Danmark, og første gang jeg ser den her i Hanstholm.

John Kyed, fritidsornitolog, Hanstholm

Fuglen er kun blevet set kortvarigt om morgenen her på tredjedagen af dens ophold i Danmark. Og man skal holde ekstra godt øje for at spotte den.

- Den er desværre meget flyvsk den her, og vi kan ikke bare lige sådan finde den frem til dem, der gerne vil se den, siger John Kyed. 

Overraskende opringning

I dag blev der spejdet forgæves øst for Hanstholm Havn, men forleden var John Kyed heldig.

- Det var faktisk hernede, den blev fundet i fredags, hvor jeg fik en noget overraskende opringning derhjemme, hvor jeg så skyndte mig herned for at se den, fortæller fritidsornitologen.

- Jeg blev glædeligt overrasket og tænkte ja endelig en ny art, som vi ikke har set i Hanstholm, så jeg måtte pakke bilen og så komme herned så hurtigt, som jeg nu kunne, og jeg nåede heldigvis at se den, da den fløj mod havnen. Så var den væk for os i en god stykke tid, hvor vi så den kort igen, siger John Kyed. 

Her kan du se video af lattermågen.

Klar inden solen stod op

Næste morgen efter de meldinger var kommet ud til fuglefolkene, stod folk allerede klar og ville lede efter den, inden det blev lyst. Folk er kommet helt fra Langeland for at se lattermågen.

- Den er rigtig, rigtig sjælden. Nogen har ikke set den før. Det er så nummer to, jeg ser i Danmark, og første gang jeg ser den her i Hanstholm, fastslår John Kyed.

John Kyed spejder efter den sjældne måge.
John Kyed spejder efter den sjældne måge.
Foto: Sean Kelly Christensen

Selvom det er nytårsaftensdag har John Kyed ikke travlt med forberedelserne til aftenens festligheder. 

- Nej, jeg bliver jaget ud af køkkenet alligevel. Så kan jeg ligeså godt stå her.