Kommune kræver garanti for sikre busser inden skolestart

Efter episoder med fejl i busser kræver Thisted Kommune og Nordjyllands Trafikselskab en forklaring fra Hjørring Turistfart og Citybus.

nus.jpg
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Hjørring Turistfart og Citybus har den seneste uge været i vælten, fordi politiet af flere omgange har konstateret alvorlige fejl på blandt andet bremserne i flere af selskabets busser. Fejlene har været så graverende, at flere busser har fået fjernet nummerpladerne. 

I Thy har Nordjyllands Trafikselskab udliciteret busruter, herunder en række skoleruter, til Hjørring Turistfart og Citybus. Den seneste uges episoder får nu både trafikselskabet og Thisted Kommune til at kræve en forklaring inden skolestart.

- Vi skal have en redegørelse for, at det materiel der kører heroppe er i orden, siger Kaj Kirk (DF), der er formand for Thisteds Kommunes Klima-, Miljø-, og Teknikudvalg.

Nordjyllands Trafikselskab er gået i gang med at undersøge, om kontrakten med Hjørring Turistfart og Citybus kan opsiges, hvis redegørelsen ikke er tilfredsstillende.

- Hvis det går galt med så mange, som det gør her, så er der altså også nogle af dem, der kører skolebørn, som ikke lever op til færdselsloven, og det er jo vildt problematisk, lød det fra administrerende direktør i Nordjyllands Trafiksselskab, Jens Otto Størup, i sidste uge. 

Kommunens udvalgsformand mener også, at en opsigelse er nødvendig, hvis ikke busselskabet kan dokumentere, at busserne er i orden, inden skolerne begynder igen efter sommerferien. 

- Der skal simpelthen være en sikkerhed for, at det hele er i orden. Vi har jo taget det som selvfølge, at når vi udliciterer, så skal materielet også bare være i orden, siger Kaj Kirk (DF).

Fagforening glæder sig over fokus

3F har flere chauffører organiseret hos sig. Fagforeningen hilser den øgede fokus på sikkerheden velkommen, men samtidig mener den lokale formand, at episoderne kan være et udtryk for en branche, der er blevet mere og mere presset på prisen gennem de seneste års udbud.  

- Den, der byder lavest, får kørslen. Og det er jo klart, at man også skal have fokus på, om der er nogen, der snyder på vægtskålen. Det bliver vi nødt til at undersøge. Og det er både kommuner og regioner, som skal ind over det nu her, siger Niels Jensen, formand i 3F Thy-Mors.

Hjørring Turistfart og Citybus er i dag ikke vendt tilbage på TV MIDTVESTs henvendelser.

2:09
Hjørring Turistfart og Citybus kører også ruter i Thy, og derfor vil Thisted Kommune have redegørelse inden skolestart.