Hanstholmfiskere fik 40 kilo ungt rav i nettet: Nu er den vurderet til 100.000 kroner

Auktionshuset Bruun Rasmussen har tidligere solgt stykker af ungt rav på 0,5-1 kilo til flere tusinde kroner.

I december måned blev et 40 kilo tungt stykke ungt rav hevet op af havet i Skagerrak af hanstholmfisker Jan Bjerre Christensen og hans besætning. Det er et af de største stykker ungt rav, der nogensinde er fundet, og nu er det så på vej under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen.

quoteFlere kollegaer sagde til mig, at det kunne jeg bare smide væk, for det var ikke noget værd.

Jan Bjerre Christensen, Fisker, Hanstholm

Her har den fået en vurdering, der lyder på 100.000 kroner. 

- Det er ufattelig usædvanligt. Jeg har prøvet at søge på, hvad der er blevet solgt på andre auktionshuse i verden, og jeg er aldrig kommet på noget, der tilnærmelsesvis er nået den størrelse, som vi snakker om her, siger Ralph Lexner, der er afdelingsleder hos Bruun Rasmussen.

Ungt rav er en samling af harpiks og betegnes som forstadiet til rav. Der ville skulle gå yderligere nogle millioner af år, før man kan kalde det for decideret rav.

- Vi troede bare, det var en stor sten

Da fisker Jan Bjerre Christensen den 18. december var ude sammen med sin besætning for at fiske jomfruhummere, endte det med, at de fik et stykke ungt rav i nettet. Klumpen vejede helt præcist 38,450 kilo, og den måler 66 centimeter.

- Vi troede bare, det var en stor sten, men så undrede vi os over, at en af besætningsmedlemmerne kan løfte den, fortæller Jan Bjerre Christensen.

Besætningen var på daværende tidspunkt ikke sikre på, hvad det var, de havde fået i nettet, så Jan Bjerre Christensen besluttede sig for at få det undersøgt.

- Flere kollegaer sagde til mig, at det kunne jeg bare smide væk, for det var ikke noget værd. Jeg tænkte dog, at det nok var en god idé lige at få det undersøgt, siger Jan Bjerre Christensen.

Første gang nogensinde

Bruun Rasmussen har tidligere solgt stykker af ungt rav på 0,5-1 kilo. De er blevet solgt for mellem 3000 og 5000 kroner.

Afdelingsleder Ralph Lexner fortæller, at det, så vidt de ved, er første gang nogensinde, de har haft et så stort stykke ungt rav på auktion. Det har derfor været svært for auktionshuset at fastsætte en pris.

- Om det bliver 50.000 eller 200.000 - og om vi finder køberen til det, det ved jeg faktisk ikke, siger Ralph Lexner.

Hanstholmfiskernes fund kommer på auktion den 26. februar med en vurdering på 100.000 kroner. Den vurdering lægger Jan Bjerre Christensen dog ikke særlig meget i.

- Lad os nu se, hvad der sker, før vi begynder på noget. Jeg har personligt ikke for høje forventninger, siger Jan Bjerre Christensen.

 
 
Foto: Privatfoto