Vildt fund: Ravklump skifter farve og har hemmeligt mønster

Forskere har ingen idé om, hvor den er blevet fremstillet for 3000 år siden.

Det ser måske ikke ud af meget, men museuminspektør Lars Agersnap Larsen holder her et af de vigtigste danske ærkæologiske fund i år.
Det ser måske ikke ud af meget, men museuminspektør Lars Agersnap Larsen holder her et af de vigtigste danske ærkæologiske fund i år.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

På Viborg Museum er der god grund til jubel i disse dage. Her har man nemlig fundet en lille brun genstand, som viser sig at være en 3000 år gammel ravklump.

Det lyder måske ikke af meget, men det er faktisk så specielt, at Slots- og Kulturstyrelsen har fundet den værdig til at komme med på top 10-listen over årets største arkæologiske fund.

- Det er altid sjovt at finde noget nyt eller noget, der er sjældent. Det er lidt flødeskum på hverdagen, at der kommer nogle nye spændende oplevelser, fortæller Lars Agersnap Larsen, der er museumsinspektør på Viborg Museum.

Det startede med, at arkæologerne på Viborg Museum fandt en lille klump på tre centimeter i diameter i en urne fra Bronzealderen. Den var lagt i som en form for offergave og blev fundet sammen med knoglerester fra et barn.

Det var en CT-scanning af urnen, der gjorde, at arkæologerne fik øje på genstanden. Den lille ravklump stammer fra en udgravning af en stor bronzealder-bebyggelse i Løgstrup uden for Viborg.

- Vi var jo lidt mystificeret af, hvad det nu var. Der kom rimelig hurtigt et godt forslag - nemlig at det kunne være rav, fortæller Ida Westh Hansen, der er arkæolog på Viborg Museum.

Den lille ravklump viste sig at indeholde endnu mere, da den først kom frem i lyset. I lysets skær begyndte klumpen nemlig at lyse rødt med et blomstrede mønster.

Lidt lys er alt, hvad der skal til, før den brune klump til venstre forvandler sig til den røde til højre.
Lidt lys er alt, hvad der skal til, før den brune klump til venstre forvandler sig til den røde til højre.
Foto: Viborg Museum

- Det er jo et helt fantastisk syn. Der slår det os jo, at vi har fat i noget ret specielt, fortæller Lars Agersnap Larsen, der er museumsinspektør på Viborg Museum.

Ravskiven er et symbol på solen. Den spillede en stor rolle i vores forfædres verdensopfattelse for 3000 år siden.

I bronzealderen var rav et meget værdifuldt materiale - både som handelsvare og som religiøst symbol. Det er blandt andet derfor, at ravklumpen nu kan bryste sig af en tilværelse på top 10 over de årets største fund.

1:59