Garvet socialdemokrat om anderledes 1. maj: Det er en skam

Coronakrisen har ændret den ellers så traditionsrige kampdag.

Taler, røde faner og fællessang er normalvis nogle af de ingredienser i en rigtig 1. maj. Men i år bliver der ikke nogen 1. maj-taler. I hvert fald ikke som vi kender dem - under åben himmel i tæt samvær og i fysisk fællesskab. Coronakrisen har nemlig sat en stopper for den traditionelle fejring af Arbejdernes Internationale Kampdag.

quoteJeg vil følge med på Facebook og i aktiviteterne på afstand. Så vil jeg sidde og tænkte tilbage på den udvikling, der har været, siden jeg meldte min i partiet og frem til i dag.

Vagn Nørgaard 

- Det er en skam, at man ikke kan mødes. Det vil jeg savne i morgen, lyder det fra Vagn Nørgaard, der i dag er pensioneret socialdemokrat. 

1. maj er da også en helt særligt dag - både for Vagn Nørgaard og hans røde partifæller. 

- Det betyder jo historie, som vi har udtrykket i solidaritet. Det har medvirket til, at vi har opbygget det samfund, vi har i dag, som vi har fået igennem de her kampe og arbejderbevægelsen.

Den garvede socialdemokrat har rundet de 74 år og har ladet sig pensionere fra det politiske liv, hvor han har siddet henholdsvis 12 år i byrådet i Thisted og 12 år i Regionsrådet i Region Nordjylland. I 1976 meldte han sig ind i partiet og har lige siden fejret 1. maj i Thisted. 

- Det kom jo helt af sig selv, da jeg meldte mig ind, og da jeg  var tillidsmand i vores fagforening og tillidsmand i partiet, der har jeg været med til at arrangere 1. maj, fortæller Vagn Nørgaard.

Efter 41 år i dansk politik valgte den garvede politiker at lade sig pensionere ved det seneste kommunalvalg i 2017. Alle de politiske poster er lagt på hylden, og i dag skal han for første gang bruge sin første 1. maj langt væk fra Thisted, taler og tæt samvær.

- Vi er i et feriehus på Fyn, lyder det fra Vagn Nørgaard.

- Jeg vil følge med på Facebook og i aktiviteterne på afstand. Så vil jeg sidde og tænkte tilbage på den udvikling, der har været, siden jeg meldte min i partiet og frem til i dag.

Kampdagen blev første gang afholdt i Danmark i 1890 i Fælledparken. Dengang var hovedtemaet et krav om en 8-timer lang arbejdsdag.

Her kan du se 1. maj-taler

 

Her kan du komme med til en regnfuld 1. maj i Holstebro i 2019. 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Politik.