Vi giver for lidt blod: Herning og Holstebro udfordret af Gødstrups supersygehus

For få bloddonationer er en konsekvens af, at man har lukket sygehuse i Herning og Holstebro.

Kirstine Flæng Pedersen håber på, flere vil donere blod.
Kirstine Flæng Pedersen håber på, flere vil donere blod.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Blodet flyder ikke helt så hurtigt ned i poserne, som det plejer. i hvert fald ikke i Herning og Holstebro.

I de to byer er der nemlig blevet tappet blod 385 gange færre i det første halvår sammenlignet med målsætningen.

En del af forklaringen skal findes i, at hospitalerne i Herning og Holstebro er lukket og blevet erstattet med storsygehuset i Gødstrup.

- Jeg tror primært, det skyldes geografi. Da vi var blandt andet i Herning, kunne man nemt cykle eller gå til tappestedet. Her skal man jo cykel eller i bil, siger Karina Willemoes Ladefoged, der er chefbioanalytiker på biokemisk afdeling på Regionshospitalet Gødstrup.

Donor: Dybest set samfundssind

I Holstebro har man fået en blodbus i stedet for hospitalet. Det har ikke nødvendigvis gjort det lettere som donor, mener Jens Rasmussen fra Holstebro.

Han giver stadig blod, for det er en vigtig opgave.

- Det er dybest set bare samfundssind. Det kan være, du på et tidspunkt selv får brug for blod, og så kan du sige, du selv har ydet noget til kassen, siger Jens Rasmussen.


Tror det vender

Bioanalytiker Kirstine Flæng Pedersen fortæller, man har forsøgt at få flere donationer. Blandt andet har man sendt sms-påmindelser ud, og man bruger også Facebook. Næste skridt kan blive at køre kampagner.

- Vi skulle gerne have tilstrækkeligt med blodkomponenter på vores lager, så det betyder også, vi også skal tappe noget, siger Kirstine Flæng Pedersen.

Chefbioanalytiker Karina Willemoes Ladefoged håber dog, det vender snart.

- Måske når vi det ikke i år, men jeg er nu ganske optimistisk. Vi kan se, der er flere, der melder sig som nye donorer, så det er rigtig godt, siger hun.