Svindelsag i Struer: Tidligere kommunaldirektør skal i fængsel

Mads Gammelmark er dømt for at have brugt kommunens penge privat i 174 tilfælde.

Mads Gammelmark er tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune.
Mads Gammelmark er tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Onsdag er der faldet dom i en stor sag fra Struer, hvor den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune Mads Gammelmark er kendt skyldig i at have brugt sit tjenestekort til at betale for blandt andet dagligvarer, restaurantbesøg og kontanthævninger.

Han var tiltalt for at have brugt sit tjenestekort uberettiget i alt 174 gange for 123.098,60 kroner gennem en periode på to år og to måneder.

Mads Gammelmark erkendte, og Retten i Holstebro idømte ham seks måneders fængsel, heraf fire måneder betinget. Han er uegnet til samfundstjeneste og skal derfor delvist afsone sin straf. Udover fængselstraffen skal han også betale det fulde beløb i erstatning til Struer Kommune.

Sagen har fået stor opmærksomhed, hvilket også kunne ses i retten i dag, hvor journalister fra seks forskellige medier fulgte med.

Hårdt ramt

Anklageren gik efter seks måneders ubetinget fængsel til den tidligere kommunaldirektør.

Forsvaren mente derimod, at der var tale om en formildende omstændighed, da Mads Gammelmark ikke fik udbetalt kørselsgodtgørelse i 2018 og 2019. Forsvareren mente desuden også, at den nu dømte var blevet dømt på forhånd gennem pressens dækning, da forsvareren protesterede mod Anklagemyndighedens plan om at udsende en pressemeddelelse. Han mente derfor, at seks måneder var for meget.

Det kom frem i retten, at Mads Gammelmark ikke er egnet til samfundstjeneste, da han har været på sygedagpenge siden august 2019, hvor han fratrådte sin stilling.

Det skyldes, at han kæmper med svære psykiske problemstillinger, som han er i behandling for. 

Mads Gammelmark har taget sig betænkningstid til at overveje, om han vil anke dommen. 

Langt forløb

Sagen rullede, da Struer Kommune i sommeren 2019 opdagede, at der var noget galt med kommunaldirektørens bilag. Kort tid efter kom der så en pressemeddelelse om, at kommunaldirektøren havde sagt sit job op på grund af sygdom.

Og godt en måneds tid senere kulminerede sagen, da kommunen anmeldte Mads Gammelmark til politiet for mandatsvig.

Mandatsvig er en paragraf i straffeloven, der handler om personer, der forvalter andres menneskers penge, men så misbruger dem til et andet formål. Paragraffen blev blandt andet brugt, da den tidligere borgmester i Farum Kommune Peter Brixtofte blev idømt to års fængsel.

Fældet af stikprøve

Mads Gammelmark nåede at være kommunaldirektør i Struer Kommune i to år og otte måneder, før kommunens økonomiafdeling ved en stikprøvekontrol opdagede, at der var problemer med hans bilag.

Det skete på trods af, at landets kommuner har regler om, at en procentdel af alle transaktioner med kommunale kreditkort skal tjekkes op på for at fastlægge, at alt foregår efter reglerne.

Det fik borgmesteren til at på bagkant bede revisionen om at kigge på arbejdsgangene for at finde ud af, om der kunne strammes op. Det kunne der, og det blev der, fortalte borgmester Niels Viggo Lynghøj til TV MIDTVEST i januar 2020.

- Konklusionen fra revisionens side er, at de nedskrevne forretningsgange er i orden. Der er ikke noget at komme efter. Hvis de var blevet efterlevet, havde alt været i den skønneske orden. Men vi kan bare konkludere, at det ikke er de ikke blevet fuldt ud. Der er ikke i alle tilfælde forlangt udleveret udgiftsbilag i forbindelse med en hævning på et MasterCard. Det har krævet et løftet øjenbryn og en besked om, at der skal strammes op omkring reglerne, sagde han dengang.