Svindelsag i Struer: Tidligere kommunaldirektør skal i fængsel

Mads Gammelmark er dømt for at have brugt kommunens penge privat i 174 tilfælde.

Mads Gammelmark er tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune. Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Onsdag er der faldet dom i en stor sag fra Struer, hvor den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune Mads Gammelmark er kendt skyldig i at have brugt sit tjenestekort til at betale for blandt andet dagligvarer, restaurantbesøg og kontanthævninger.

Læs også Svindelsagen fra Struer: Her er historien om kommunaldirektøren og kreditkortet

Han var tiltalt for at have brugt sit tjenestekort uberettiget i alt 174 gange for 123.098,60 kroner gennem en periode på to år og to måneder.

Mads Gammelmark erkendte, og Retten i Holstebro idømte ham seks måneders fængsel, heraf fire måneder betinget. Han er uegnet til samfundstjeneste og skal derfor delvist afsone sin straf. Udover fængselstraffen skal han også betale det fulde beløb i erstatning til Struer Kommune.

Sagen har fået stor opmærksomhed, hvilket også kunne ses i retten i dag, hvor journalister fra seks forskellige medier fulgte med.

Hårdt ramt

Anklageren gik efter seks måneders ubetinget fængsel til den tidligere kommunaldirektør.

Forsvaren mente derimod, at der var tale om en formildende omstændighed, da Mads Gammelmark ikke fik udbetalt kørselsgodtgørelse i 2018 og 2019. Forsvareren mente desuden også, at den nu dømte var blevet dømt på forhånd gennem pressens dækning, da forsvareren protesterede mod Anklagemyndighedens plan om at udsende en pressemeddelelse. Han mente derfor, at seks måneder var for meget.

Det kom frem i retten, at Mads Gammelmark ikke er egnet til samfundstjeneste, da han har været på sygedagpenge siden august 2019, hvor han fratrådte sin stilling.

Det skyldes, at han kæmper med svære psykiske problemstillinger, som han er i behandling for. 

Mads Gammelmark har taget sig betænkningstid til at overveje, om han vil anke dommen. 

ROD I REGNSKABERNE

TV MIDTVEST har søgt aktindsigt i bilagene fra Mads Gammelmarks kommunale MasterCard:

 • Kortet har ifølge aktindsigten været brugt 125 gange. Politiet mener dog, der er tale om 174 ulovlige hævninger.
 • Heraf har vi fået aktindsigt i 70 bilag.
 • 55 bilag er undtaget aktindsigt med henvisning til, at de omhandler ”enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold.”
   

Bilagene giver indtryk af, at hele regnskabet for Mads Gammelmarks MasterCard er rekonstrueret efter han forlod kommunen:

 • Af de 70 bilag, vi har fået udleveret, er mindst syv kvitteringer fremskaffet på bagkant. Nogen har for eksempel bedt Superbrugsen i Struer om at udskrive bon’er for indkøb, der er over et år gamle. De er printet den 20. august 2019, altså 11 dage efter Mads Gammelmark forlod Struer.
 • 13 bilag er udskrifter af Mads Gammelmarks kalender. De dokumenterer ikke, hvad der er købt, kun hvor Mads Gammelmark har været de dage, hans MasterCard er blevet brugt. Alle kalender-bilagene er udskrevet i ugen efter Mads Gammelmarks opsigelse.
 • En række elektroniske bilag kan være indleveret til tiden eller rekonstrueret fra gamle mails. Det gælder for eksempel flybilletter eller kvitteringer for annonceudgifter på Facebook.

Hvis regnskabet for Mads Gammelmarks MasterCard er rekonstrueret, så tyder det på, at der ikke har været nogen kontrol med hans brug af tjenestekortet i al den tid, han har været ansat.

Se mere

Langt forløb

Sagen rullede, da Struer Kommune i sommeren 2019 opdagede, at der var noget galt med kommunaldirektørens bilag. Kort tid efter kom der så en pressemeddelelse om, at kommunaldirektøren havde sagt sit job op på grund af sygdom.

Læs også 10 eksempler: Her har sigtet kommunaldirektør brugt kommunens penge

Og godt en måneds tid senere kulminerede sagen, da kommunen anmeldte Mads Gammelmark til politiet for mandatsvig.

Mandatsvig er en paragraf i straffeloven, der handler om personer, der forvalter andres menneskers penge, men så misbruger dem til et andet formål. Paragraffen blev blandt andet brugt, da den tidligere borgmester i Farum Kommune Peter Brixtofte blev idømt to års fængsel.

DET HAR MADS GAMMELMARK KØBT

Aktindsigten i Mads Gammelmarks MasterCard viser nogle af de ting, han har betalt med det kommunale tjenestekort. Man kan ikke se af aktindsigten, om varerne er brugt af Struer Kommune eller om de i virkeligheden er brugt af Mads Gammelmark selv og dermed er udtryk for mandatsvig:

 • Frugt, pinocciokugler og konfekture
 • Dagligvarer som cocktailpølser og skinkestrimler
 • Øl, vin, vand og Dr. Nielsen-bitter
 • Restaurantbesøg
 • Kontanthævninger i pengeautomater; de fleste gange nær hjemmet i Hobro.

Dertil kommer en række køb, der helt klart er kommunale. Det gælder for eksempel annoncer for Struer Kommunes bosætningskampagne og flybilletter til tjenesterejser.

Se mere

Fældet af stikprøve

Mads Gammelmark nåede at være kommunaldirektør i Struer Kommune i to år og otte måneder, før kommunens økonomiafdeling ved en stikprøvekontrol opdagede, at der var problemer med hans bilag.

Læs også Svindelsag fra Struer: Nu skal tidligere kommunaldirektør for retten

Det skete på trods af, at landets kommuner har regler om, at en procentdel af alle transaktioner med kommunale kreditkort skal tjekkes op på for at fastlægge, at alt foregår efter reglerne.

Det fik borgmesteren til at på bagkant bede revisionen om at kigge på arbejdsgangene for at finde ud af, om der kunne strammes op. Det kunne der, og det blev der, fortalte borgmester Niels Viggo Lynghøj til TV MIDTVEST i januar 2020.

- Konklusionen fra revisionens side er, at de nedskrevne forretningsgange er i orden. Der er ikke noget at komme efter. Hvis de var blevet efterlevet, havde alt været i den skønneske orden. Men vi kan bare konkludere, at det ikke er de ikke blevet fuldt ud. Der er ikke i alle tilfælde forlangt udleveret udgiftsbilag i forbindelse med en hævning på et MasterCard. Det har krævet et løftet øjenbryn og en besked om, at der skal strammes op omkring reglerne, sagde han dengang.