Skives ældste hus er i fare

Politikerne tøver med at bruge mindst 20 millioner kroner for at redde forsømt bindingsværksbygning ved åen.

Hvor meget skal man betale for at bevare et vigtigt stykke af byens kulturarv?

Det spørgsmål er lige nu højaktuelt for politikerne i Skive.

For tre år siden overtog kommunen den smukke bindingsværksbygning Gl. Skivehus - et 300 år gammelt hus ved Karup Å i Skive midtby. 

Men nu viser det sig, at at regningen for at sætte den forsømte bygning i stand bliver meget større end først beregnet. Prisen er steget fra 15 til mindst 20 millioner kroner - og politikerne kan ikke finde ud af, hvilket ben de skal stå på.

- For første gang i mit liv er jeg blevet radikal. Jeg hælder mest til, at vi skal bevare bygningen, men omvendt synes jeg sørme også, at det er mange penge, siger viceborgmester Preben Andersen fra Dansk Folkeparti.

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Jan Dyhrberg Andersen siger, at han er helt sikker på, at den endelige regning for en istandsættelse bliver langt over de 20 millioner kroner.

- Vi har jo set rådgivere flygte, fordi de ikke vil røre ved den ud fra de penge, vi har afsat, siger han.

Borset fra kirken er Gl. Skivehus den eneste bygning fra før 1800, der er tilbage i Skive.  Derfor vil det være et stort tab, hvis politikerne vurderer, at opgaven med at bevare huset bliver for dyr og uoverskuelig - det mener arkivar Niels Mortensen fra Skive Byarkiv.

- Der forsvinder simpelt hen en god historie om Skives tilblivelse, siger han.

Nedrivning eller istandsættelse - politikerne regner med at have besluttet sig i løbet af et par uger.

 

 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Politik.