Seks bartendere sigtet for snyd til Skive Festival - barens ejer tager afstand

De seks personer er sigtet for at have bedraget for omkring 50.000 kroner.

"Brandbilen" i aktion på Skive Festival.
"Brandbilen" i aktion på Skive Festival.
Foto: Fedfest.dk

- Det tager vi stor afstand fra. De her folk har også fået at vide, at de ikke er velkomne længere. 

Så kontant er reaktionen fra Michael Werenberg, der er medejer af firmaet Fedfest.dk. Det var dem, der stillede med baren "Brandbilen" og frivilligt personale til at servicere gæsterne i baren til dette års udgave af Skive Festival, der blev holdt i juni.

Festen sluttede dog brat for flere af dem, da de blev afsløret i at snyde med betalingerne. I dag fortæller lokalpolitiet i Skive, at efterforskningen af sagen næsten er afsluttet, og i alt seks personer er blevet sigtet for bedrageri i baren for omkring 50.0000 kroner. 

- Det er absolut ikke noget, vi er ligeglade med. Vi har mange venner i branchen, og vi har et godt ry ellers, siger Michael Werenberg. 

Én bartender ledte vej til fem andre syndere

Politiet blev opmærksom på det, de betegner som databedrageri, ved, at en festivalgæst undrede sig over, at en af bartenderne havde givet et særligt godt tilbud.

- Hele sagen begynder med den 30-årige mand. En festivalgæst gør os opmærksom på, at den 30-årige bag baren har sagt: "du kan spare 100 kroner ved at overføre pengene til det her nummer på MobilePay", fortæller politiassistent Niels Bach fra lokalpolitiet i Skive.

Det fandt gæsten underligt, og politiet blev derfor kontaktet og begyndte at holde øje med bartenderen.

Da politiet hev den 30-årige mand til side, fandt de ud af, at han på tre timer havde stået for 20 transaktioner til et privat nummer. Og endnu vigtigere, at han nok ikke var alene om at snyde.

- Han giver jo egentlig anledning til, at vi fortsætter efterforskningen, fordi han spørger, hvorfor vi lige har taget ham, når alle de andre også gør det, gengiver politiassistenten.

Han forklarede, ifølge Niels Bach, at det var noget af det første, han havde fået at vide i baren, at man gjorde - at det var kutyme, og at alle gjorde det.

Politiet iværksatte derefter en efterforskning, og den er altså mundet ud i sigtelser for 122 forhold fordelt på seks personer. Det drejer sig om fire mænd i alderen 21-30 år og to kvinder på henholdsvis 19 og 24 år.

- Det er jo ikke store penge, det har drejet sig om. Måske omkring 100 kroner pr. gang. Men rundt regnet løber alle de forhold vel op i omkring 50.000 kroner på de her timer, siger Niels Bach.

Langt det meste af bedrageriet er forgået i løbet af natten mellem fredag og lørdag på festivalen, og Niels Bach fra lokalpolitiet fortæller, at de sigtede stiller sig forskelligt overfor sigtelserne.

To erkender fuldstændig, en erkender delvist, to nægter alle forhold, mens den sidste stadig mangler at blive endeligt afhørt.

Skuffet formand

Formanden for bestyrelsen bag festivalen i Skive, Michael Eiskjær, er ærgerlig over, at nogen har forsøgt at snyde.

- Vi er utrolig skuffede over, at nogle kan finde på det. Jeg vil bare sige, at vi er superskuffede over, at folk kan finde på at stjæle. Men når der så er rådne folk, så er vi glade for, at de er blevet opdaget, siger han.

Og de skal nok ikke regne med nogensinde at få arbejde på festivalen igen.

- Vi har blacklistet de seks frivillige, så de kommer aldrig tilbage.

Det har ifølge formanden aldrig været muligt at bruge MobilePay som betalingsmiddel på festivalen, men efter episoden vil det næste år fremgå endnu mere tydeligt.

- Det får de konsekvenser, at vi bliver nødt til at oplyse vores gæster om, at det ikke er muligt at bruge MobilePay. Det vil vi gøre på vores billetter og store skilte, for det skal ikke ske igen.

Foto fra årets festival i Skive.
Foto fra årets festival i Skive.
Foto: Mathilde Brander, TV MIDTVEST

Mangeårigt samarbejde

Michael Eiskjær fra Skive Festival understreger, at bestyrelsen ikke er sure på folkene bag "Brandbilen". 

Michael Werenberg fra Fedfest.dk understreger også, at han og hans partner i firmaet hele vejen har samarbejdet med både Skive Festival og politiet. 

- Vi har aldrig prøvet det her før. Og da vi fandt ud af det, var vi samarbejdsvillige med det samme. Vi vil gerne være kendt for mange ting, men det her er virkelig ikke en af dem. 

Ifølge ejeren var det første gang, at de seks frivillige, der nu er siget, arbejdede for ham i "Brandbilen", og det er han faktisk glad for, for det styrker ham i troen på, at det ikke er sket før. 

- Jeg er sikker på, at det er et engangstilfælde.

Michael Werenberg fortæller, at firmaet har været i gang i knap 20 år, og at de i mange år har samarbejdet med festivalen i Skive.

Politiet er desuden i gang med anden efterforskning i forbindelse med årets udgave af Skive Festival.

Den handler om svindel med festivalarmbånd. Til TV MIDTVEST oplyser politiet i dag, at de forventer at kunne afslutte den efterforskning om en måned.