Fra gourmetrestaurant til take-away: Nystartet restauratør kæmper sig gennem coronakrisen

Rasmus Kardyb åbnede Limfjordens Hus i Glyngøre få uger inden, corona-pandemien lukkede Danmark ned. Han nægter at lade sig slå ud af krisen.

En uforudset corona-kæp i hjulet gør nu, at kunderne ikke kan komme og fylde de nyrenoverede lokaler i restaurant Limfjordens Hus ud. Men som morsingbo nægter kokken Rasmus Kardyb dog at lade coronakrisen tage livet af det eventyr, som familien først lige er begyndt at skrive.
En uforudset corona-kæp i hjulet gør nu, at kunderne ikke kan komme og fylde de nyrenoverede lokaler i restaurant Limfjordens Hus ud. Men som morsingbo nægter kokken Rasmus Kardyb dog at lade coronakrisen tage livet af det eventyr, som familien først lige er begyndt at skrive.
Foto: Ditte Georg Poulsen, TV MIDTVEST

Der var engang en ung mand, der flyttede hele sin familie op med rødderne i København for at flytte til Glyngøre og åbne en gourmetrestaurant. Det er i sig selv en stor mundfuld. Men med til historien hører, at den unge iværksætter åbnede restaurant Limfjordens Hus blot to uger før, hele Danmark lukkede ned.

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at vi har fået den hårdeste start, man kunne forestille sig på det her eventyr.

Ordene er 31-årige Rasmus Overgaard Kardybs, og eventyret er åbningen af restaurant Limfjordens Hus i Glyngøre. Forud for den var gået et halvt års forarbejde, der skulle stå sin prøve, da Limfjordens Hus slog dørene op den 5. marts.

- Endelig var vi klar, vi havde åbningsdatoen, kalenderen var fyldt med bookinger - vi slog dørene op. Vi havde en fuldstændig fantastisk åbningsweekend med ekstremt mange glade gæster og mega fed feedback, og jeg var den lykkeligste restauratør i hele verden, der den første søndag, da vi gik hjem, fortæller Rasmus Kardyb.

Coronakrisen koster dyrt

Men glæden var kort – for en stadig mere og mere udbredt corona-pandemi og ét enkelt pressemøde kort efter satte hele Rasmus Kardybs drøm og investering i stå.

- Jeg vil tro, vi havde 300 annulleringer den weekend, og det var bare som og sidde og se det hele smuldre mellem fingeren på en. Vi kunne intet gøre. Der var en trykket stemning, og det var svært ikke bare at sætte sig ned og begynde at tude, det var virkelig hårdt. Det var det.

I 11 år har Rasmus Kardyb boet og arbejdet i København - blandt andet på Michelin-restauranten Formel B. Men drømmen om at blive kok i eget køkken og ikke mindst lysten til at komme tættere på familien i Jylland fik ham til at rykke sig selv, sin kone og tre små børn til Glyngøre.

Her fik og greb han chancen for at blive forpagter af Limfjordens hus.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det er et ret stor brød, vi har valgt at slå op, og vi har satset det hele på det her, både med det niveau, vi lægger for dagen, men også alt det, vi selv har puttet i det.

Giver ikke op uden kamp

Drømmen var og er stadig at drive en restaurant med gourmet-standarder - men en uforudset kæp i hjulet gør nu, at kunderne ikke kan komme og fylde de nyrenoverede lokaler ud. Men som stædig morsingbo nægter kokken Rasmus Kardyb dog at lade coronakrisen tage livet af det eventyr, som familien først lige er begyndt at skrive.

I hvert fald ikke uden kamp.

- Vi måtte sadle om. Vi satte os ned og sendte en del medarbejdere hjem og måtte desværre også fyre nogle, men med de resterende og min hustru og jeg måtte vi lægge en plan og snakke om, hvordan vi kom igennem det her. Skulle vi lave take-away, eller lukke helt ned og sætte os hjem i stuen? Det tror jeg simpelthen ikke, jeg ville kunne klare. Nu havde vi selv gjort os så klar til det her projekt og eventyr, så vi blev nødt til at finde noget at knokle i, lyder det fra kokken.

Derfor valgte han at satse benhårdt på take-away og frokostdelikatesser, så folk i stedet kunne få glæde af Rasmus Kardybs anstrengelser derhjemme.

Reddet af opbakningen og sammenhold

Familien blev drevet tilbage til hjemegnen, fordi den savnede sammenholdet - og det er det sammenhold, som Rasmus Kardyb nu tror, kan redde ham. For i lokalområdet får Limfjordens Hus enorm opbakning, også selvom kunderne ikke kan nyde maden i restauranten. Flere og flere køber Rasmus Kardybs take-away tilbud. Også mennesker, som måske normalt ikke ville have gjort det, fortæller kokken.

- Det er så tydeligt at mærke, at folk har besluttet sig for, at ”det skal sgu være løgn.” Og det bekræfter jo virkelig det, vi har savnet. Den der lokale ånd hvor alle hjælper alle. Så hvis det her mod alt forventning skulle ende med ikke at lykkedes, så har vi i hvert fald fået bekræftet, at vi har truffet den rigtige beslutning ved at komme hjem til Jylland.

Restauranter landet over skal indtil andet er meldt ud holde lukket til og med den 10. maj. Rasmus Overgaard Kardyb håber, at eventyret om Limfjordens Hus, på trods af en overordentlig svær begyndelse, får en lykkelig slutning.

3:51
Rasmus Kardybs drøm om at starte sin egen restaurant i Glyngøre har fået en hård start.