Bjergbestiger om forbud: Autentisk at være alene på Everest

Nepal forbyder bjergbestigning på egen hånd fra 2018. Rasmus Kragh vil bestige Everest fra Tibet-side.

Rasmus Kragh ser både fordele og ulemper ved at lave et forbud mod at klatre rundt i bjergene alene. Foto: Henning Bagger - Scanpix

- En autentisk og ægte oplevelse.

Sådan beskriver den danske bjergbestiger Rasmus Kragh følelsen af at bestige Mount Everest på egen hånd.

I maj 2017 var han 250 meter fra at nå toppen af bjerget, der er verdens højeste, men måtte vende om på grund af en storm. Til foråret forsøger han igen, og det vil igen hovedsageligt være på egen hånd.

- Det er et bevidst valg. Jeg føler at oplevelsen er en helt anden, når man forsøger at gøre det her alene. Man har kun sig selv at henvende sig til, når man har nedture.

Der er rigtigt mange, som har alle mulige vilde drømme, men ikke har indsigt i, hvad det egentlig kræver.

Rasmus Kragh, bjergbestiger

- Man kommer sig selv meget nær, og det er en måde at udfordre mig selv mentalt og fysisk på, som jeg synes ligger helt i toppen på listen, siger han.

Fra 2018 skal det dog være slut med at bestige bjerget alene fra den nepalesiske side. Nepal har besluttet at forbyde bjergbestigning på egen hånd.

Det får dog umiddelbart ingen betydning for den danske bjergbestiger, da han planlægger igen at forsøge sig fra den bjergside, der ligger i Tibet. 

Læs også Rasmus Kragh vil igen prøve at bestige Mount Everest

Han ser både fordele og ulemper ved at lave et forbud mod at klatre rundt i bjergene alene.

- Der er rigtigt mange, som har alle mulige vilde drømme, men ikke har indsigt i, hvad det egentlig kræver.

- De begiver sig ud i noget, hvor de risikerer at stå i en rigtig lortesituation, hvor ansvaret for deres liv ligger i andres menneskers hænder, forklarer han og uddyber ulemperne:

- På den anden side er der nogle personer, som er i stand til det og har nogle realistiske drømme. Dem forhindrer man i at gøre det. Det er et fåtal, men man ødelægger i hvert fald muligheden for dem, siger han.

Omkring 290 bjergbestigere er døde på Mount Everest, siden bjerget blev besteget første gang i 1953.

/ritzau/

 

Fakta om Mount Everest

  • Verdens højeste bjerg med en tinde 8.848 moh. (målt på snedækket).
  • Mount Everest ligger i bjergkæden Mahalangur Himal i Himalaya, på grænsen mellem Kina og Nepal.
  • Mount Everest er opkaldt efter den britiske ingeniør sir George Everest. Han fastlagde i 1841 bjergets geografiske koordinater og højde.
  • På grund af de stadig aktive, geologiske kræfter vokser Mount Everest med ca. 1 cm om året og flytter sig samtidig mod nordøst med ca. 6 cm om året.
  • Bjerget blev første gang besteget fredag den 29. maj 1953 af sherpaen Tenzing Norgay og newzealænderen sir Edmund Hillary.
  • 1500 bjergbestigere har forsøgt at nå toppen siden den første ekspedtion, og ud af de 1500 er 170 døde.
  • På bjergets top er luften så tynd, at der kun er 30 procent af den ilt, der findes ved havets overflade. I denne højde vil mennesker dø i løbet af få dage. De fleste ekspeditioner til toppen udføres derfor med iltmasker som hjælpeudstyr.
  • Nepaleseren Apa Sherpa er den person, som har været på toppen flest gange. 11. maj 2011 nåede han toppen for 21. gang.
  • Den yngste person, der har klatret til toppen, er den 13-årige Jordan Romero. Amerikaner nåede tinden den 22. maj 2010.
  • Den ældste, der har nået toppen, er fra Japan - Yuichiro Miura - som stod på toppen i 2013 i en alder af 80 år.

KILDE: WIKIPEDIA

Læs også Bjergbestigeren Rasmus Kragh: Jeg har fortrudt én ting