I gamle dage blev de døde mindet gennem digte og vers: Keld har åbnet udstilling om livet med døden

Der er mange måder at mindes de døde på, og i 1800-tallet brugte man indrammede mindeblade, viser særudstilling i Thorning.

Museumsinspektør, Keld Dalsgaard Larsen, synes, det har været fantastisk at gå ind i folks håndtering af sår.
Museumsinspektør, Keld Dalsgaard Larsen, synes, det har været fantastisk at gå ind i folks håndtering af sår.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

For mange er døden svær at håndtere, og mennesker har fundet forskellige måder at håndtere den på gennem tiden.

Lige netop menneskers forhold til døden har Keld Dalsgaard Larsen, som er museumsinspektør på Museum Silkeborg, lavet en særudstilling om på Blicheregnens Museum i Thorning nær Kjellerup.

- Det er svært for mennesker og ikke mindst det enkelte menneske, men vi skal forholde os til døden, og vi har nogle af de ting, som folk mindedes hinanden med, og her på museet har vi så mindebladene, som fortæller en god historie, som vi gerne vil have frem, forklarer museumsinspektøren.

Udstillingen viser, at når et menneske døde i 1800-tallet, blev der lavet en kort beskrivelse af den afdøde, og der blev skrevet nogle vers eller digte, og så blev de indrammet og hængt op på væggen.

- Så kunne man mindes den afdøde og bære den afdøde på den måde, men det vigtige ved mindebladene var også, at de var smukke, så de var almindeligt pynt i hjemmet, fortæller han.

Udbredt skik

Keld Dalsgaard Larsen har samlet et større udvalg af mindeblade til udstillingen.

Mindebladene var en udbredt skik fra 1840 og frem til 1905, og de giver indblik i almindelig menneskers liv og tro og indeholder både faktuelle oplysninger samt små vers og digte.

Enkelte mindeblade i udstillingen er udlånt af efterkommere, men de fleste er fra museets egen samling.

- Museumsverdenen har ikke vidst, hvad de skulle stille op med dem, fordi de på en måde er båret af folkelig kristelig tro, og dels virker de lidt naive, men det er de ikke, når man først kommer ind i mindebladene. Derfor har det været en fantastisk oplevelse for mig at gå ind i deres håndtering af sår, forklarer Keld Dalsgaard Larsen.

Det var både børn og voksne, der blev mindet gennem bladene, og fordi børnedødeligheden var høj i 1800-tallet, indeholder flere af rammerne beskrivelser om børn og deres død.

Eksempelvis har museumsinspektøren fundet et mindeblad frem, som beskriver, at et barn var død af strubehoste som to-årig.

- Familien skrev tit, at nu fik barnet lov til at lege med engle i himlen, selv om de ikke kunne forstå, at barnet nu var væk, fortæller han.

Der bliver også udstillet gravminder i sten, jern, træ og papir, og alle minderne kan opleves frem til den 25. september.

Et mindeblad der vidner om, at en 2-årig pige døde af strubehoste i 1889.
Et mindeblad der vidner om, at en 2-årig pige døde af strubehoste i 1889.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST