Børnenes Kampdag: Skoleelever fra Silkeborg sender klimastafet til Aalborg

En sort boks fyldt med børns visioner for fremtiden har de seneste uger rejst Danmark rundt. I dag sender elever fra Langsøskolen i Silkeborg stafetten ud på den sidste strækning.

Elever fra Langsøskolen i Silkeborg dekorerer årets klimastafet.
Elever fra Langsøskolen i Silkeborg dekorerer årets klimastafet.
Foto: Unicef

En sort boks er normalt et værktøj, der er udviklet til at overleve flystyrt, og som indeholder svar på, hvad der forårsagede katastrofen. Men i år er en lidt anden slags sort boks sendt på rejse. 

Frem mod Børnenes Kampdag på søndag rejser en stafet i form af en stor sort boks nemlig hele vejen fra Bornholm til Aalborg. Og ligesom den sorte boks i fly indeholder stafetten bud på, hvad der kan forhindre en af vor tids største katastrofer: klimakatastrofen.

 Det oplyser UNICEF Danmark i en pressemeddelelse.

Det er elever fra fem UNICEF-rettighedsskoler, der har sendt årets kampdags-stafet gennem Danmark og undervejs fyldt den med kreative projekter, som viser deres bud på, hvordan vi skal skabe en klimavenlig fremtid. 

På søndag ender stafetten i Aalborg, hvor den udstilles på kulturcenteret Nordkraft. Boksen har to transparente sider, så besøgende kan se, hvad eleverne har fyldt den med.

Højere standard for bæredygtighed

Frederik Rantzau Vejvad og Sven Asmus Lehrmann Styrbæk er to af de elever fra Langsøskolen i Silkeborg, der i dag sender stafetten afsted mod endestationen Aalborg. Drengene synes begge, det er vigtigt at være en del af Børnenes Kampdag:

- Det kan være med til at sætte en højere standard for bæredygtighed og sociale vilkår for næste generation. Hele skolen er involveret i projektet, så vi sammen kan udarbejde den bedste idé til at hjælpe vores planet, fortæller de.

Sammen med deres skolekammerater har de lavet en video, hvor de advarer mod at smide skrald i naturen og desuden opfordrer skoler til at undervise mere i bæredygtighed. Videoen har de lagt på et USB-stik og puttet i kassen.

En platform for børneinddragelse

Sidste år viste en undersøgelse foretaget blandt 1000 danske børn, at klimaforandringer utvetydigt er det problem, børn mener, det haster mest med at få løst. Samme undersøgelse viste, at børn kun i ringe grad oplever, at medier og beslutningstagere lytter til dem. 

Det er derfor UNICEFs håb, at årets stafet kan være med til at skabe en platform for, at børn og unge bliver inddraget og taget alvorligt, når det kommer til at løse klimakrisen.

- Mange børn mister tilliden til voksne, når de ser, hvordan det halter med at skabe konkrete løsninger på klimakrisen. Samtidig oplever de, at magthavere ikke lytter til dem, siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Susanne Dahl og tilføjer:

- En af de vigtigste rettigheder, vi kæmper for i UNICEF, er, at børn altid skal tages med på råd i spørgsmål, der vedrører dem. Og det må man sige, at klimakrisen gør. Men det er vigtigt at understrege, at børns opgave begrænser sig til at råbe op, og så er det de voksnes ansvar at lytte og handle.

Kampagnen kulminerer på søndag, hvor stafetten når sin endestation, Aalborg.