Afgørende vindforhold ved Skjern Paper-brand: - Vi skal kunne reagere omgående

En gummiged kører rundt og sørger for, at nedbrændingen fortsætter på papirfabrikken i Skjern.

Den brand, der torsdag aften brød ud i papirfabrikken Skjern Paper i Skjern, er stadig ikke gået ud. Det fortæller indsatsleder Peter Kristensen fra Brand & Redning MidtVest.

quoteVinden er rigtig gunstig for os i øjeblikket.

Peter Kristensen, indsatsleder, Brand & Redning MidtVest

Lige nu foregår der en kontrolleret nedbrænding, fordi papirbunkerne, der brænder, er meget kompakte. På grund af risiko for at ilden spreder sig, er der stadig mandskab ved papirfabrikken.

- Vi sikrer os, at det ikke antænder de oplag, som ikke er antændt. Derfor er vi stadigvæk 15 mand herude. Vi har en bunke papir, der ligger 50 meter fra et oplag, der ikke har brændt. Det må ilden for alt i verden ikke få fat i, siger indsatslederen til TV MIDTVEST.

Der er ikke slukningsarbejde i gang lige nu. Tværtimod.

I stedet kører en stor gummiged rundt og stikker skovlen ind i de bunker, hvor der ikke er ild, men kun røg. Her løfter gummigeden noget af papiret op, så der kan komme ilt til gløderne.

- Det gør, at der kommer en kraftig opblusning i omkring 30 sekunder, og så går det væk igen. Det gør vi for at få processen til at gå lidt hurtigere, forklarer Peter Kristensen.

Gode vindforhold

Indsatslederen på stedet siger, at det primært er manden i gummigeden, der arbejder lørdag formiddag.

Men vender vinden sig til en anden retning, kan det meget vel ændre sig.

- Vinden er rigtig gunstig for os i øjeblikket. Hvis den vender mod fabrikken, må de stoppe produktionen på papirfabrikken og sende alle medarbejdere hjem, siger indsatslederen og fortsætter.

- Hvis vinden vender den anden vej, går den ind i et skovområde. Det er samme vindregning, som da branden startede. Og så skal vi til at beskytte skoven. Lige nu går vinden i nord, og det er rigtig godt for os.

Ifølge indsatslederen gør vindens retning, at flere i Skjern by melder om, at det drysser med hvid aske.

Klar til at udvide tidsplan

Foruden brandvæsenet er også beredskabsstyrelsen til stedet ved Skjern Paper.

Beredskabsstyrelsen har sørget for en vandforsyning til brandfolkene, som holder klar i to brandbiler, hvis der skulle ske noget.

- Der er en indsatsleder herude, vi har stationen i baghånden og så er der beredskabsstyrelsen. Vi skal kunne reagere omgående, hvis noget antændes, siger Peter Kristensen.

Fordi bunkerne med papir er så kompakte, går den kontrollerede nedbrænding meget langsomt.

Planen lige nu for indsatsen ved Skjern Paper løber til søndag morgen klokken 6. Men indsatslederen slår fast, at hvis branden til den tid ikke er helt gået ud, udvides planen.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien 112.