Torsdag kan Danmark lukke for tyske sommerhusgæster

Hvis Danmark fra torsdag fraråder unødvendige rejser til Tyskland, kan tyskere heller ikke rejse hertil.

Stigende smitte i Tyskland kan igen få konsekvenser for den vestjyske turismeindustri, hvis tyske turister igen bliver forment adgang til Danmark.
Stigende smitte i Tyskland kan igen få konsekvenser for den vestjyske turismeindustri, hvis tyske turister igen bliver forment adgang til Danmark.
Foto: Masoud Jafari Pouia, TV SYD

Mange tyske turister vil formentlig være nødt til at aflyse ferien til Danmark, hvis Udenrigsministeriet fra torsdag fraråder ikke-nødvendige rejser til Tyskland på grund af for høje smittetal.

Tyskland havde tirsdag haft gennemsnitligt 42,1 smittede om ugen per 100.000 ind

byggere i de to forgangne uger ifølge det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme.

Danmark fraråder ikke-nødvendige rejser ved 30 smittede om ugen per 100.000 indbyggere.

Hvis Tysklands status ændres, vil det også som udgangspunkt medføre et forbud mod indrejsende fra Tyskland, hvis det bliver et såkaldt karantæneland.

Og sådan ender det efter alt at dømme lyder det fra Erik Brøgger, der er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet.

- Vi kan meget snart - måske i morgen, hvor vi opdaterer rejsevejledninger igen - komme i en situation, som vi havde 13. marts, hvor hele verden er orange, siger Erik Brøgger.

Tyske turister stod i november sidste år for cirka 318.000 overnatninger i danske sommerhuse.

Branche-direktør: Sommerhusgæster er ikke betydelig smittefare

For Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, er det svært at se, at sommerhusgæsterne skulle udgøre en betydelig smittefare.

- Det er fuldstændig forkert at lukke for sommerhusgæster, som er personer, der kommer i egen bil og tager ud i et sommerhus, hvor de holder social afstand - ikke bare 2 meter, men 100 meter, siger han.

Rejsevejledningerne bør desuden baseres på regioner i stedet for lande, mener Carlos Villaro Lassen. Han synes ikke, det giver mening at se på et stort land som Tyskland som ét samlet smitteudbrud.

Hos Udenrigsministeriet er man ikke afvisende for at justere modellen for Tyskland, men det er ikke på bordet i øjeblikket, fortæller direktør for Borgerservice Erik Brøgger.

- Det kunne man godt forestille sig, men det ligger ikke i den nuværende model, og det er ikke noget, der er taget stilling til, siger han på et pressemøde.

Folk fra karantænelande må stadig rejse ind i Danmark, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål.

Det kan for eksempel være, hvis de arbejder eller har en kæreste i Danmark.

Det gælder også som et anerkendelsesværdigt formål, hvis man ejer sit eget sommerhus, men altså ikke hvis man lejer et.

Folk fra Slesvig-Holsten kan rejse ind i Danmark uden et anerkendelsesværdigt formål, hvis de kan fremvise et negativt prøvesvar på en coronaprøve.