Frygter indrejseforbud for tyske turister: - Har gået med en klump i maven

Økonomien i Ringkøbing kan lide et knæk, hvis der lukkes for tyske turister i Danmark. Købstadschef har frygtet situationen længe.

Jacob Muldkjær Rasmussen, købstadschef i Ringkøbing, frygter et nedluk for tyske turister til Danmark (arkivbillede).
Jacob Muldkjær Rasmussen, købstadschef i Ringkøbing, frygter et nedluk for tyske turister til Danmark (arkivbillede).
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Det kan få store konsekvenser for Midt- og Vestjylland, hvis Udenrigsministeriet udsteder indrejseforbud for tyskere uden et anerkendelsesværdigt formål til Danmark.

Sådan beskriver købstadschef i Ringkøbing, Jacob Muldkjær Rasmussen, situationen, hvis der fra torsdag ikke længere må komme tyske turister til landet.

- Det ville godt nok være et hårdt slag at få. Vi har gået med en klump i maven de sidste tre uger og frygtet, at det ville ske. På et tidspunkt skulle tyskerne i karantæne, hvis de kom hjem fra Region Hovedstaden, og dengang kom der ingen tyskere derover, så vi har frygtet, at det samme ville ske her, siger købstadschefen.

Han påpeger, at det især vil blive hårdt for byer som Ringkøbing, hvor turisme er en stor del af indtjeningen.

Coronasikkert produkt i Ringkøbing

Hvis Udenrigsministeriet torsdag lukker for tyske turister, er det fordi, smittetrykket i Tyskland er steget til 42,1 smittede pr. 100.000 indbyggere i de seneste to uger. Danmark fraråder ikke-nødvendige rejser til lande, når tallet er over 30.

Sidste år stod tyskere for 300.000 overnatninger i Danmark alene i november, hvor mange af dem var i sommerhuse.

Netop det, at mange tyskere kommer til Danmark for at være i sommerhus, burde være en opblødende faktor, mener Jacob Muldkjær Rasmussen.

- Vi har et rigtig godt og coronasikkert produkt. Folk er i sommerhus, de kører herop i deres egne biler, de kan gå i naturen og på strande og så er der god plads i byen, hvor man kan gå udendørs, påpeger han.

Frygter for det uvisse

Set isoleret på tidspunktet for, hvornår der muligvis bliver lukket for tyske besøgende, er købstadschefen glad for, at nedlukningen ikke kom for tre uger siden.

- Jeg bliver også nødt til at se positivt på det i forhold til tidspunktet. Vi har fået det meste af oktober med, og vi har haft en kanon efterårsferie, og andelen af tyskere falder nu her, lyder det.

Han er dog alligevel nervøs for, hvor lang tid et nedluk for tyske turister kan vare.

- Hvis vi kigger på det lige nu, ved vi ikke, hvor lang tid det kan blive ved, hvis man indfører indrejseforbud. Både jul og nytår er rigtig gode perioder for os, hvor det primært er tyskere, der er her. Så det vil være hårdt at glippe de 14 dage, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Det er dog ikke alle tyskere, der rammes af indrejseforbuddet, hvis det indføres.

Har man et anerkendelsesværdigt formål med rejsen, eksempelvis et arbejde eller en kæreste i Danmark, må man gerne rejse ind, ligesom folk fra Slesvig-Holsten også må rejse ind, hvis de kan fremvise en negativ coronatest.