Dagligvarebutik lukker - nu vil Borris-borgere åbne deres egen

Dagli' Brugsen i Borris lukker i slutningen af februar, og det har fået borgerne til at tænke i nye baner for at bevare byens eneste indkøbsmulighed.

2:09
Der var mange fremmødte til borgermøde mandag aften i Borris for at høre mere om planerne for den nye købmandsbutik.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Mandag aften samledes mere en 300 lokale fra Borris i byens idrætshal. 

Der var en helt særlig dagsorden for mødet; at få opbakning til en ny købmandsbutik i byen, formet og drevet af borgerne selv.

24. februar mister byen nemlig sin eneste dagligvareforretning, fordi Coop lukker i alt 12 Dagli' Brugser, herunder også den i Borris.

- Så skal vi finde en anden løsning, fordi vi SKAL have en dagligvarebutik, siger et af den nye butiksgruppes medlemmer Lars Rahbæk.

Det nye initiativ synes en af byens beboere, Per Gylling, også godt om, fordi butikken ifølge ham er en livsnerve i Borris.

- Butikken er jo det eneste, vi har. Det er det eneste sted, hvor du kan hente noget medicin, aflevere en pakke, hvis du står og mangler en liter mælk eller et eller andet. 

- Det er livsvigtigt, også fordi byen har så meget potentiale, og at det er et rigtig godt sted at være. Interessen for byen bliver større og større, så det vil være ærgerligt, hvis vi ikke engang har en købmand, siger Per Gylling.

Lars Rahbæk mener ikke, at Borris kan undvære sin købmand.
Lars Rahbæk mener ikke, at Borris kan undvære sin købmand.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Ikke et spørgsmål om at turde

Lars Rahbæk er en del af den nyetablerede butiksgruppe, som står for at opstarte den nye butik.

Han håber, at aftenens borgermøde kan få så mange Borris-indbyggere som muligt til at se gevinsten i at investere i projektet.

Og han er optimistisk for, at opbakningen er stor, selvom det er økonomisk svære tider at starte op og drive butik i.

- Det her er ikke et spørgsmål om at turde. Jeg tror simpelthen, at folk vil stå sammen og sige, at det skal vi gøre, det her, siger Lars Rahbæk.

I alt skal der indsamles fem millioner kroner, for at butikken kan blive en realitet, og en del af det beløb skal komme gennem borgeranparter.

- Hvis man kunne sælge 200 anparter til borgere, så er der jo en halv million, og så har vi en tredjedel af det, vi skal bruge. Men jeg vil gerne sælge flere end 200, fortæller han.

- Det er klart, at 2500 kroner er meget i en tid, hvor man betaler meget for gas, el og fødevarer. Så er det selvfølgelig for nogen meget at skulle bruge, men jeg tror, at hvis vores huspriser uden dagligvarebutikken falder 10-15 procent, så kan de fleste godt regne ud, hvad det er. Og så er 2500 kroner en dråbe i havet, og det tror jeg hjælper til, at flere gerne vil deltage.

Driften af den nye dagligvarebutik bliver en treenig model. Udover borgernes anparter, så skal butikken samarbejde med Dagrofa om leverancer af varer, mens det tredje ben bliver en selvstændig købmand, der ifølge Lars Rahbæk får stor frihed til at styre driften men samtidig er i tæt dialog med Dagrofa og butikkens bestyrelse.

Butiksgruppen håber at kunne åbne den nye købmandsforretning inden påske.