73-årig storkøbmand om sit gigant-projekt: - Nu er jeg skideglad for det

I Søndervig spiller én købmandsfamilie en ganske særlig rolle. Og inden længe står deres store vestjyske fyrtårn færdigt i badebyen.

Han fylder måske ikke meget i billedet. Men til gengæld fylder 73-årige Keld Hansen godt i landskabet i Søndervig. Og det er hans allernærmeste godt klar over.

- Far har jo ikke kun startet en købmandsbutik, han har også startet en handelsstandsforening. Han har også været med til at starte grundejerforeningen og beboerforeningen herude, fortæller købmand Thomas Hansen, der er Keld Hansens ældste søn.

quoteFar har jo været dygtig til at være den her entreprenør, der er gået forrest i byen.

Morten Hansen, Købmand, Søndervig

I dag er det ham, der sammen med sin lillebror, Morten Hansen, i det daglige har rorpinden i det store supermarked i Søndervig. Formentlig vestkystens største dagligvarebutik. En butik med 100 ansatte og et areal på snart 5.000 kvadratmeter, når den 11. ombygning af butikken på Badevej 1 i feriebyen er færdig omkring påske næste år.

Butik på 38 kvadratmeter

Købmandsbutikken overtog Keld Hansen i 1970. Dengang var det en butik på 38 kvadratmeter.

- Nej, det er ikke en helt bette butik længere, siger Keld Hansen med et skævt smil.

Manden fra Agger havde egentligt tænkt, at han bare skulle have haft en enkelt sommer i Søndervig. Og så derefter finde sig et rigtigt arbejde. Men han kom aldrig derfra.

- Far har jo været dygtig til at være den her entreprenør, der er gået forrest i byen. Han har været primus motor i at løfte ting. Nu er der flere, der løfter byen og området, så det ikke kun er én mand eller en familie, der driver det hele, fortæller købmand Morten Hansen.

quoteHan sender ballonerne op, og jeg hiver dem ned.

Kirsten Hansen

Købmandsbutikken er i dag et familieforetagende. Mor Kirsten holder styr på tallene.

- Altså, det der med at kaste sig ud i alle mulige projekter, det er 100 procent Kelds fortjeneste. Han sender ballonerne op, og jeg hiver dem ned. Men, hvis det havde stået til mig, var vi slet ikke kommet så langt. Det er hans fortjeneste, på godt og ondt, hvad han har rodet os ud i, smiler bogholderen i familien Hansen.

Købmandsbutikken er i dag et familieforetagende. Keld og Kirsten Hansen har nu også sønnerne Thomas og Morten med ved bordet, når fremtidsplaner skal diskuteres. I det daglige har Thomas Hansen og Morten Hansen rorpinden i det store supermarked i Søndervig.
Købmandsbutikken er i dag et familieforetagende. Keld og Kirsten Hansen har nu også sønnerne Thomas og Morten med ved bordet, når fremtidsplaner skal diskuteres. I det daglige har Thomas Hansen og Morten Hansen rorpinden i det store supermarked i Søndervig.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST

Kan ikke sidde stille

Hun har tal nok at holde styr på, for igennem årene har Keld Hansen kastet sig ud i en stribe projekter. Familien Hansen ejer i dag en stribe bygninger i Søndervig og har i den grad har været med til at gøre den lille by til én af vestkystens førende turistdestinationer.

quoteNår jeg kigger på dåbsattesten, ved jeg godt, at jeg måske burde holde hænderne i lommen.

Keld Hansen, Købmand, Søndervig

- Jeg er ikke ret god til at sidde stille. Jeg synes, det er utrolig spændende at sætte ting i gang, lyder det fra købmanden.

Han har dog også gennem tiden prøvet, hvordan det er at skulle erkende, når et projekt bliver for meget og må slippes.

- Jeg var engang med til noget i Blokhus, men det er alt for langt væk, og det trak jeg mig fra igen. Kernen er Søndervig. Det er her, vi bor, både os og vores børn og børnebørn. Det er stedet for os, understreger Keld Hansen.

Selv om han har rundet de 73, er han stadig ikke klar til at sidde og trille tommelfingre.

- Når jeg kigger på dåbsattesten, ved jeg godt, at jeg måske burde holde hænderne i lommen. Men det er bare ikke en evne, jeg har, siger Keld Hansen.

Kronen på Kelds værk

Kronen på Keld Hansen og familiens værk er i fuld gang med at blive opført på en mark skråt over for købmandsbutikken. For 15 år siden såede familien frøet til det, der bliver til Lalandia i sommeren 2022. Et badeland og fællesfaciliteter på 16.000 kvadratmeter og så med omkring 500 feriehuse placeret i forbindelse med det store center.

- Det er fantastisk at se, at det nu tager form. For hold da op, hvor har vi som familie brugt mange timer på det Lalandia-projekt. Nu kommer det endelig, fortæller Thomas Hansen.

Keld Hansen omgivet af sønnerne Thomas og Morten foran Lalandia-byggeriet i Søndervig.
Keld Hansen omgivet af sønnerne Thomas og Morten foran Lalandia-byggeriet i Søndervig.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST

Også Keld Hansen er stolt af, at det hårde arbejde og vedholdenheden giver bonus.

- Hvis jeg havde vidst i juni 2006, da vi havde det første møde om projektet, at jeg ville komme til at bruge så mange timer og energi på det, så var jeg aldrig begyndt på det. Nu er jeg skideglad for det. Hele kommunen får et fyrtårn, siger Keld Hansen.

Sæsonen bliver udvidet

Familien Hansen ejer 25 procent af det store byggeri, mens Parken Sport og Entertainment ejer resten. For familien Hansen er investeringen i badelandet alene på omkring 100 millioner kroner.

quoteHvis nu vi alle sammen siger, at nok er nok, så sker der ingen udvikling.

Keld Hansen, Købmand, Søndervig

Hvornår er nok nok i Søndervig?

- Det spørgsmål er jeg blevet stillet et par gange. Jeg er ikke i tvivl om, at Lalandia gør, at sæsonen bliver bredere. Det er hele vores vision for Søndervig. Men vi er også godt klar over, at vi har nogle fysiske rammer og begrænsninger i Søndervig. Det er jo altså ikke en stor badeby. Vi skal tage vare på naturen og byen, for Vesterhavet er stadig væk vores største attraktion, siger Thomas Hansen.

- Jamen, hvornår er nok nok for Keld Hansen. Det har det egentligt været i mange år. Men hvis nu vi alle sammen siger, at nok er nok, så sker der ingen udvikling. Og udvikling er det, jeg synes, er spændende, understreger Keld Hansen.