Helikopter-strid fortsætter: Ingen penge til landingsplads på sygehuset i Viborg

Lægehelikopteren får ikke mulighed for at lande på det nye akuthospital i Viborg. Regionsrådsformanden kalder en såkaldt helipad for spild af penge.

Smilene var brede hele vejen rundt i regionsrådssalen, da politikerne i Region Midtjylland i går blev enige om næste års budget. Politikerne sad for en gangs skyld med 230 millioner kroner ekstra til anlæg, men alligevel blev der ikke sat penge af til en ellers længe ventet helikopterplatform på akuthospitalet i Viborg.

- Det er jeg ærgerlig over, for det var jo en del af projektet i sin tid, at vi skulle have sådan en, og en helipad ville jo prikken over I’et på et fuldt udbygget akuthospital, lyder det i dag fra Venstres regionsrådsmedlem Ib Bjerregård.

quoteDet er jeg ærgerlig over, for det var jo en del af projektet i sin tid, at vi skulle have sådan en, og en helipad ville jo prikken over I’et på et fuldt udbygget akuthospital

Ib Bjerregård, Venstre, Region Midtjylland

Debatten om en helikopterlandingsplads – den såkaldte helipad - på Regionshospitalet Viborg har længe levet i bedste velgående. Oprindeligt blev en helipad politisk udskudt under byggeriet af det nye akutcenter.

- Men jeg havde en forventning om, at det bare var en formsag, at det blev udskudt. Og når vi så står i år og har masser af penge, så undrer det selvfølgelig mig, at regionsformanden ikke synes, at vi nu skulle have det gjort færdigt.

Helipad vil ikke gavne borgerne

Men regionsrådsformand Anders Kühnau (S) mener ikke, at en helipad i Viborg vil være pengene værd.

- Der er lavet en grundig analyse, der viser, at der ikke er behov for en helikopterlandingsplads i Viborg. Og derfor vil det være spild af penge, og der kan vi altså bruge pengene på en anden måde, der giver mere sundhed for borgerne, lyder det fra Anders Kühnau.

quoteDer er lavet en grundig analyse, der viser, at der ikke er behov for en helikopterlandingsplads i Viborg. Og derfor vil det være spild af penge

Anders Kühnau, regionsrådsformand

Prisen for en helikopterlandingsplads lyder på mellem 18 og 20 millioner kroner. Pengene ville ifølge Ib Bjerregård sikre, at patienter i helikopter ikke skal flyves til en af de to helipads på Skejby Sygehus eller til det nye supersygehus i Gødstrup. Men Anders Kühnau fastholder, at pengene vil være dårligt givet ud.

- 90 procent af de flyvninger, der foregår med borgere fra Viborg-området, er med borgere, der slet ikke vil kunne få hjælp på Regionshospitalet i Viborg, uanset om vi byggede en helikopterlandingsplads eller ej. De skal til Aarhus, til København eller til Odense og få hjælp til alvorlig hjertesygdom eller blodpropper i hjernen, siger Kühnau. 

Venstre kæmper videre

quoteJeg har ikke opgivet, at der kommer en helipad. Men det er selvfølgelig op ad bakke, når vi ikke et år som i år kan blive enige om, at akutsygehuset nu skal gøres færdig

Ib Bjerregård, Venstre, Region Midtjylland

Noget af det, man har fundet penge til i næste års budget, er blandt andet et nyt psykiatriske hospital i Viborg, som kommer til at koste 550 millioner kroner. Allerede i løbet af efteråret er der sat penge af til, at forundersøgelserne kan gå i gang.

Og så er de nuværende bygninger i Søndersøparken nedslidte og utidssvarende. Derfor vil regionen bygge nyt i et område langs søen ved siden af det gamle hospital. Det nye hospital ventes at stå færdig om seks til syv år. Men Venstres Ib Bjerregård kæmper stadig videre for en helipad i Viborg,

- Jeg har ikke opgivet, at der kommer en helipad. Men det er selvfølgelig op ad bakke, når vi ikke et år som i år kan blive enige om, at akutsygehuset nu skal gøres færdig. Men jeg vil fortsætte med at kæmpe, siger han.

Se indslaget om striden om helikopterpladsen i Viborg her. 

Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Politik.