Fem år med akutlægehelikopter: Se hvor den har fløjet i det midt- og vestjyske

Landets lægehelikoptere har været i luften knap 17.500 gange de seneste fem år. Se her, hvor den er landet i Midt- og Vestjylland i 2019.

1. oktober 2014 lettede landets første akutlægehelikopter fra landjorden. Siden er flere kommet til, så der i alt er fire af slagsen, som servicerer Danmarks yderpunkter, når der er brug for lynhurtig hjælp.

I en ny årsrapport viser tallene, at de flyvende ambulancer er kommet i alt 17.481 patienter til hjælp de første fem år af ordningen. Flest i landsdelen har fået hjælp i Thisted kommune.

Cirka halvdelen er blevet blevet fløjet til et hospital, og heraf 90 procent direkte til specialiseret behandling på et af landets universitetshospitaler. Andre patienter er blevet tilset på skadestedet og er enten blevet kørt med ambulance til nærmeste hospital eller erklæret døde på stedet.

Vigtig hjælp i Vestjylland

Akutlægehelikopterens vigtigste opgave er, at den skal sørge for hurtig hjælp, der hvor afstanden er størst til nærmeste hospital. Og så mange flyvninger de seneste fem år viser, at der er behov for dem.

- Det glæder mig, at vi har fået udviklet et så velfungerende tilbud, som i dén grad bidrager til mere lige adgang til akut specialbehandling for borgere på tværs af landet, siger næstformand i Danske Regioner Ulla Astman.

Og tallene herunder viser tydeligt, at der er brug for den hurtige hjælp i det vestjyske og andre områder med store afstande.

Antal flyvninger i Midt- og Vestjylland i 2019

Danmarkskortet viser med farvekode, hvor ofte helikopterne er landet i de enkelte kommuner i 2019. Jo mørkere farve, desto flere missioner har helikoptere været på i kommunen.
Danmarkskortet viser med farvekode, hvor ofte helikopterne er landet i de enkelte kommuner i 2019. Jo mørkere farve, desto flere missioner har helikoptere været på i kommunen.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.