Manglende helikopterplads på hospital skaber debat

Regionshospitalet Viborg sparede helikopterlandingspladsen væk, da de byggede det nye akutcenter. En fejl, mener flere.

Debatten om en helikopterlandingsplads her på Regionshospitalet Viborg lever i bedste velgående. Oprindeligt blev en helipad politisk udskudt under byggeriet af det nye akutcenter.

Det betyder, at patienter i helikopter skal flyves til en af de to 
helipads på Skejby Sygehus eller til det nye supersygehus i Gødstrup.

quoteVi er lige præcis endt i den situation, som jeg frygtede på daværende tidspunkt

Christian Møller Nielsen

Men regionsrådsmedlemmer kæmper stadig for en helikopterplads i Viborg.

- Jeg var frygtelig ærgerlig over det, for vi er lige præcis endt i den situation, som jeg frygtede på daværende tidspunkt, forklarer Christian Møller Nielsen (V), som er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland.

Forskellige holdninger

Christian Møller Nielsen var på det tidspunkt, hvor landingspladsen blev sparet væk, lægelig direktør og en del af hospitalsledelsen i Viborg. Nu er han valgt til regionsrådet og mener, det er tid til at få rettet op på fortidens synder.

quoteDet, synes jeg, personligt, er noget af det tåbeligste, jeg har hørt om i lang tid

Henrik Fjeldgaard

- Et akuthospital uden en helikopterlandingsplads er et amputeret akuthospital. Så derfor er det helt nødvendigt, at Regionshospitalet i Viborg får en helipad, forklarer Christian Møller Nielsen.

Men ikke alle regionspolitikere mener, der er grund til at bruge penge på en helipad nu.

- Det, synes jeg, personligt, er noget af det tåbeligste, jeg har hørt om i lang tid, siger Henrik Fjeldgaard (S).

Henrik Fjeldgaard (S) mener, at tiden er fløjet fra helikopterpladsen. For Viborg skal ikke længere tage imod akutte patienter med for eksempel blodprop i hjerte eller hjerne.

- Jeg kan slet ikke se, der er behov på nogen måder for sådan noget i Viborg. At bruge op til tyve millioner på sådan noget, det er spild af penge, siger Henrik Fjeldgaard (S), som er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland.

Karup håber på landingsplads

Karup er et af de steder i regionen, hvor ambulancerne har den længste responstid. Så her synes de på ingen måde, at en helipad i Viborg er overflødig.

- Jeg synes, der bør være en landingsplatform alle de steder, man har store akutafdelinger, for der kan jo ske mange ting på én gang. Derfor skal man kunne komme af med patienter, ellers giver det slet ikke mening at have så stor en akutafdeling, fortæller formanden for Karup Borger- og Erhvervsforening, Frank Larsen.

Uden helipad vil Viborgs status som et af regionens tre store akuthospitaler være truet, mener Christian Møller-Nielsen.

- Forudsætningen for, at det er et fuldbyrdet og bæredygtigt akuthospital, det er, at man har mulighed for at udnytte en helikoptertjeneste, siger Christian Møller-Nielsen.

Regionsrådet skal senere på året beslutte, om der skal bruges penge på en helikopterplatform i Viborg.

Regionspolitiker: Viborg mangler en helikopterlandingsplads for at være fuldt udbygget akuthospital

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.